Zeven overwegen drie dagen dicht tijdens Formule 1-weekend

Foto: Pixabay

Tijdens het weekend van de Dutch Grand Prix zijn zeven spoorwegovergangen op de lijn Amsterdam-Zandvoort drie dagen lang afgesloten. Met 24 treinenpassage per uur is er geen tijd om überhaupt de spoorbomen nog omhoog te doen.

Auto’s, motoren, fietsers en voetgangers zullen tijdens het Grand Prix weekend van 1, 2 en 3 mei een andere route kiezen om ‘aan de overkant’ te komen. Dat kost weggebruikers in Zandvoort, Overveen en Halfweg veel extra moeite en reistijd. ProRail en de betrokken gemeenten hebben besloten om de spoorwegovergangen af te sluiten om de continuïteit van het treinverkeer’ en de veiligheid van het wegverkeer te waarborgen.

De treinen stoppen wel in Haarlem, maar niet in Overveen

24 treinen per uur met tussenstop in Haarlem
Het is de bedoeling dat er 24 treinen per uur tussen Amsterdam en Zandvoort zullen pendelen (12 heen en 12 terug), om de tienduizenden racefans heen en weer te brengen. Daarbij wordt alleen in Haarlem een tussenstop gemaakt.

Volgens een woordvoerder van ProRail is er vanwege de veiligheid gekozen voor het compleet afsluiten van de overwegen. “Met zoveel treinen per uur zouden de spoorbomen toch al heel vaak dicht zijn. Misschien zijn ze dan een halve minuut per kwartier open. Want een overweg moet ook weer op tijd dicht voor er een trein komt. De overwegen openhouden kan gevaarlijke situaties opleveren.”

Dit zijn de afgesloten spoorwegovergangen

  • Haltestraat Zandvoort
  • Van Lennepweg Zandvoort
  • Overgang station Overveen
  • Bloemendaalseweg Overveen
  • Liedeweg in Haarlemmerliede (bij de Zoete Inval)
  • fietsoversteek Batterijweg in Halfweg
  • Wethouder van Essenweg in Halfweg (geopend voor hulpdiensten wanneer dat nodig is)

Nog geen omleidingsroutes bekend
De gemeenten Zandvoort, Bloemendaal en Haarlemmermeer hebben nog geen omleidingsroutes bekendgemaakt.

Reacties