Who’ll Stop The Rain… in Nederland wachten we nog altijd op het antwoord

Vandaag 50 jaar geleden, op 7 maart 1970, bereikte de Amerikaanse rock-band Creedence Clearwater Revival voor de eerste keer de 1e plaats van de Veronica Top 40.

(tekst: Wim Meijer)

Na 12 eerdere singles bleek ‘Who’ll stop the rain’ de gedroomde hit waarmee John en Tom Fogerty, Stu Cook en Doug Clifford twee weken land die leidende positie in handen hielden.

In Amerika bleef het nummer overigens steken op een 2e plaats. Wat dat betreft bleek CCR een soort Joop Zoetemelk van de Billboard Hot 100. Maar liefst vijfmaal stonden ze op ‘2’ en nimmer mochten ze het genoegen beleven van een 1e plaats. Nu hoeven we ook weer niet ècht medelijden te hebben met de heren van CCR, want wèl stonden ze met twee albums (Green River en Cosmo’s Factory) op de eerste plaats.

Dat er in Nederland blijkbaar nog steeds geen antwoord is op de vraag “Who’ll stop the rain” mag blijken uit het feit dat de maand februari nog nooit zoveel regen heeft gebracht als dit jaar.  Wellicht dat die toename van regen er de oorzaak van is dat we Who’ll Stop The Rain na 5 decennia nog altijd ieder jaar tegenkomen in de Top-2000. Nog sterker: om maar even in Veronica-jargon te spreken… MET STIP! In de laatste 6 edities van de Top-2000 steeg John Fogerty’s regenhit van een 630e plaats in 2014 gestaag naar een 499e plaats in 2019. Als ik Queen was zou ik maar vast een paraplu aanschaffen.

Videoclip uit 1970

Reacties