Amnesty grijpt Internationale Vrouwendag 2020 aan om actie te voeren voor bedreigde vrouwen

Foto: Charles Duijff

Amnesty Haarlem e.o. sprong op zaterdag 7 maart op de bres voor vrouwen, die van overheidswege worden belaagd en bedreigd in Iran en Turkije. Deze actiemiddag vond plaats bij Haarlem Sámen, aan de Gedempte Oude Gracht.

De Internationale Vrouwendag wordt traditioneel gehouden op de 8e maart, dit keer dus op zondag.

Bron Amnesty: Rond Internationale Vrouwendag komt Amnesty International dit jaar op voor de Iraanse Saba Kordafshari (22). Zij kwam in actie tegen de verplichte hoofddoek en kreeg 24 jaar gevangenisstraf. Saba Kordafshari strijdt voor het recht om zelf te bepalen wat je draagt. Door het niet dragen van een hoofddoek strafbaar te stellen, worden vrouwen in Iran gediscrimineerd. Wetten die de hoofddoek verplichten, zijn in strijd met het recht op vrije meningsuiting en het recht op gelijke rechten voor iedereen.

Er is ook een ‘groetenkaartenactie’ voor de Zaterdagmoeders uit Istanbul, die wekelijks vredig en stil demonstreren om opheldering en gerechtigheid te vragen voor familieleden die in de jaren negentig zijn verdwenen. Sinds de 700e demonstratie in 2018 hard uiteen werd geslagen door de politie, mogen de vrouwen niet meer op het Galatasaray-plein demonstreren. Daarnaast is er een brievenactie, voor een spoedgeval op mensenrechtengebied, en een kaart die bezoekers naar iemand mogen sturen die ze in het zonnetje willen zetten. (einde citaat)

De actie werd muzikaal ondersteund door live optredens

Reacties