Sport en cultuur in de koelkast in strijd tegen coronavirus

Foto: Pixabay

Maatregelen: Geen bijeenkomsten met meer dan 100 mensen, college’s online aanbieden, zoveel mogelijk thuiswerken, mensen met verkoudheidsklachten binnenblijven, reizen met openbaar vervoer afgeraden voor risicogroepen

Tijdens een ingelaste persconferentie hebben premier Mark Rutte, minister Bruno Bruns en Jaap van Dissel van het RIVM een aantal maatregelen aangekondigd die met onmiddellijke ingang van kracht zijn in een poging om het oprukkende coronavirus in te dammen.

Het betreft met name maatregelen om samenkomen van grote groepen mensen te voorkomen. Vooral voor de sport en cultuur heeft dit grote gevolgen. Inmiddels heeft de KNVB laten weten dat tot 1 april alle voetbal is afgelast, zowel het betaald- als het amateurvoetbal.

Doek gaat even niet open
Ook voor veel theatervoorstellingen betekent het dat ’t doek dicht blijft tot tenminste die 1e april. En ook musea zullen moeten sluiten.

Hoorcolleges online
Voor HBO’s en universiteiten geldt dat geadviseerd wordt om grote hoorcolleges online aan te bieden. Basisscholen en MBO’s blijven gewoon open. Dit om meerdere redenen. Zo lijkt ’t erop dat het virus zich minder onder jongeren verspreid. En daarbij zou het thuisblijven van de schooljeugd grote consequenties hebben voor de beschikbaarheid van met name zorgpersoneel.

Samengevat komen de maatregelen hierop neer:

  • Iedereen met klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn e.d. dienen zoveel mogelijk sociale contacten te mijden
  • Evenementen en/of bijeenkomsten met meer dan 100 mensen worden afgelast. Daarbij kun je ook denken aan musea, bioscopen, theatervoorstellingen, kerkdiensten, e.d.
  • Verder wordt geadviseerd zoveel mogelijk thuis te werken
  • Mensen wordt verzocht contacten te beperken met personen met verminderde weerstand, zoals ouderen of zieken.
  • Ook is het raadzaam om zoveel mogelijk het openbaar vervoer te mijden. Dit geldt ook weer primair voor ouderen en mensen met verminderde weerstand

Alle maatregelen gelden voorlopig tot 1 april.

Later meer over de effecten in de directe regio.

Reacties