Scholen en horeca drie weken op slot

Foto: Pixabay

Druk vanuit de oppositie en de medische wereld, en horecatoerisme vanuit België trekken kabinet Rutte over de streep: drie weken lang geen school, geen sport en geen horeca.

Al om 18.00 uur vanavond klonk in de horeca de meest gevreesde kreet: “De laatste ronde”. Een laatste ronde voor maar liefst drie weken, want de ministers Slob en Bruins maakte vanavond bekend dat tot 6 april alle horeca de deuren gesloten houdt.

Scholensluiting verwacht
De sluiting van de horeca kwam in zekere zin als een verrassing. De sluiting van de scholen, eveneens tot 6 april, werd sinds gisteravond al verwacht. Het eerdere besluit om juist die scholen nog open te houden stond de afgelopen dagen bloot aan steeds toenemende kritiek, eerst vooral in de Kamer vanuit de hoek van de oppositie, maar later ook uit zowel nationale als internationale medische hoek. Het leidde ertoe dat in de loop van vandaag al zo’n 200 scholen kenbaar hadden gemaakt op eigen initiatief het lesgeven stop te zetten.

Vanavond ging het kabinet dus overstag en gaf toe aan de toenemende roep vanuit het land, daarbij wel sterk een beroep doend op het onderwijspersoneel om zich in te zetten voor het opvangen van kinderen van mensen die werkzaam zijn in beroepen zoals de medische en sociale zorg, politie, brandweer, media en werknemers in de levensmiddelenbranche. Ook accentueerde minister Slob het belang van de begeleiding aan eindexamenleerlingen in vwo en voortgezet onderwijs, die geen nadeel mogen ondervinden aan de coronacrisis.

Horeca
De maatregel om ook de horeca te sluiten kwam dus toch nog als een verrassing. Bij horeca moet je niet alleen denken aan café’s, hotels en restaurants, maar ook aan sport- en fitnessclubs, sauna’s en coffieshops. Het betekent dus ook dat al die mensen, die nu een soort van ‘gedwongen voorjaarsvakantie’ beleven weliswaar een gezonde wandeling kunnen maken op strand of in de natuur, maar dat na afloop een ‘terrasje pikken’ bij een strandpaviljoen of pannenkoekenhuis er de komende drie weken niet in zit. .

Premier Rutte spreekt Nederland toe
Morgenavond om 19.00 uur spreek premier Rutte alle Nederlanders toe. Een bijzondere actie, waarvoor we maar liefst 47 jaar terug moeten in de tijd. Toen was het Minister-president Joop den Uyl die het volk toespraak naar aanleiding van de olie-crisis. Dat betekent dat Mark Rutte sowieso geschiedenis gaat schrijven.

Reacties