Vanaf zaterdag 21 maart speciale dienstregeling Spoorwegen

Foto: Pixabay

NS en ProRail nemen maatregelen om te zorgen dat reizigers die afhankelijk zijn van de trein de komende weken kunnen blijven rekenen op een voorspelbare en betrouwbare treindienst. Vanaf zaterdag 21 maart 2020 geldt een speciale basisdienstregeling.

Het rijden van treinen is mensenwerk. Premier Rutte gaf in zijn toespraak aan dat het coronavirus voorlopig nog in Nederland zal zijn. De NS en ProRail willen  Nederland deze hele periode bereikbaar houden. Het is daarbij van groot belang om zorgvuldig om te gaan met de inzet van de medewerkers. Bij NS stijgt het aantal ziekmeldingen, waardoor men genoodzaakt is om ritten te schrappen en de aanwezige medewerkers alleen in te zetten waar ze nu nodig zijn.

Het streven is om zoveel mogelijk treinen te laten rijden, zodat Nederlanders met cruciale beroepen naar hun werk kunnen blijven gaan.

Hoe ziet deze speciale dienstregeling eruit?

  • Vanaf ieder station in Nederland rijden, in alle richtingen, twee treinen per uur;
  • Alleen vanaf stations waar nu één keer per uur, per richting, een trein vertrekt, blijft dit zo;
  • Op enkele noord-zuid en oost-westverbindingen rijden Intercity’s: Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven, Enschede-Utrecht;
  • Op andere trajecten rijden Sprinters, die op elk tussengelegen station stoppen;
  • De Intercity Direct en de Intercity Den Haag-Eindhoven rijden niet;
  • Nachttreinen rijden niet;
  • Ook de internationale treinen rijden volgens een sterk aangepaste dienstregeling. Dit is ook afhankelijk van het beleid in het buitenland en de beschikbare capaciteit.

Gevolgen voor de reizigers:
Op stations blijft, waar mogelijk, een verkooppunt open voor reizigers en medewerkers die aan het werk zijn. Dit zullen veelal AH to Go winkels zijn, en waar geen AH to Go aanwezig is een Kiosk. Alle overige Kiosk winkels zijn gesloten. Alle Rituals filialen op stations zijn ook gesloten. Huurders van overige winkels op stations maken zelf de afweging of zij hun winkel sluiten. Zij communiceren dit door middel van een bericht op de betreffende winkel. Bagagekluizen op alle stations, met uitzondering van Amsterdam Centraal, zijn niet meer in gebruik. Reizigers kunnen nog wel hun bagage ophalen. Sanifair toiletten en toiletten met contactloos betalen zijn open.

Vanaf zaterdag 21 maart is er per station tenminste één fietsenstalling open voor reizigers. De stallingen zijn open van een kwartier voor de eerste trein tot een kwartier na de laatste trein. Zo is er voor de reizigers op elk station een parkeerplek voor de fiets. In deze stallingen is ook de OV-fiets te huur. Kijk op ns.nl om te zien welke fietsenstalling op het station open is.

Houd rekening met langere reis- en overstaptijden. Ga goed voorbereid op reis en plan voor vertrek uw reis in de reisplanner. Deze wordt tenminste een dag van tevoren bijgewerkt.

Heeft u nog vragen?
Op onze pagina over de Coronamaatregelen (klik hier) vindt u meer informatie. Zo leest u er bijvoorbeeld hoe u uw abonnement kunt wijzigen en of uw internationale tickets kunt omboeken. Heeft u toch nog vragen? Op dit moment is de wachttijd bij de NS Klantenservice langer dan u gewend bent. Indien uw vraag kan wachten wordt verzocht op een later moment te bellen.

Reacties