Haarlemse luisterlijn en noodfonds voor maaltijden voor daklozen in coronatijd

Foto: Unsplash - Miryam Leon

HAARLEM – Er is een noodfonds opgericht door de samenwerkende kerken, verenigd in Stem in de Stad, om de maaltijdvoorziening voor daklozen en andere kwetsbare Haarlemmers op peil te blijven tijdens de coronacrisis. Ook is er een Luisterlijn opgezet, waar iedereen terecht kan.

(bron: NH Nieuws)

Dit speciale telefoonnummer 023 – 3036700 is vanaf vandaag elke dag tussen 13.00 en 20.00 uur bereikbaar. Hier wordt een ‘luisterend oor’ geboden en waar nodig doorverwezen naar andere hulporganisaties.  Berend Gunning van de kerk ‘Het Open Huis’ in Schalkwijk denkt dat juist “mensen die door verschillende problemen aan de rand van de samenleving zijn beland of een klein sociaal netwerk hebben, op dit moment nog meer op zichzelf aangewezen zijn.”

Noodfonds
De Luisterlijn, maar ook de maaltijdvoorziening van Stem in de Stad die nu op een andere manier georganiseerd moet worden, hopen de kerken mede te financieren door een speciaal opgericht noodfonds. Waar voorheen het eten voor de dak- en thuislozen gekookt werd door een eigen kok, wordt het nu aangekocht bij een cateraar.

En waarnemend directeur Petra de Vries van Stem in de Stad houdt er sterk rekening mee dat er meer Haarlemmers een beroep gaan doen op de maaltijdvoorziening. “Hulpbehoevenden zonder sociaal netwerk en met een kleine beurs raken in de knel door de maatregelen.”

Een donatie voor het noodfonds voor kwetsbare Haarlemmers kan gedaan worden via de website van Stem in de Stad.

In verband met de maatregelen om het coronavirus in Nederland te bestrijden zijn een aantal voorzieningen van Stem in de Stad dicht, zoals het aanloophuis, de spreekuren voor administratieve hulp, het Nieuwe Wereldhuis en het vrouwencafé. En de maaltijden voor de ‘buitenslapers’ kunnen ook niet meer in het centrum op de Nieuwe Groenmarkt genuttigd worden, maar worden bij de deur verstrekt.

De postkamer voor de daklozen, de verkoop van het Straatjournaal en het GGD-spreekuur gaan wel door. Dat laatste is verplaatst naar de daklozenopvang aan de Wilhelminastraat.

Reacties