Lentekindje maakt grootste zomerhit aller tijden

Het is weer zomertijd, alleen… het voelt dit jaar toch wel een beetje anders dan al die voorgaande 43 keer dat we de klok een uur vooruit zetten om ’s avonds langer van het zonlicht te kunnen genieten. Was het altijd een uitnodiging om naar buiten te gaan, nu geldt de dwingende oproep om, ondanks mooi lenteweer, toch vooral veel thuis te blijven in de strijd tegen het coronavirus.

(tekst: Wim Meijer)

Het is voor de 44e keer dat de zomertijd geldt. Voor het eerst was dat in Nederland in 1977 en was het een direct gevolg van de oliecrisis van enkele jaren daarvoor. Door de klok een uur vooruit te zetten zou men nu een uur later het licht aan doen, en zou dat dus energie besparen. Inmiddels is die gedachte al ruim achterhaald, want het later inschakelen van de LED-verlichting staat qua energie niet meer in verhouding tot het een uur langer aan laten van alle airco’s. In feit zou nu juist het afschaffen van de zomertijd energiebesparend werken. Dat is dan ook een van de redenen waarom de zomertijd binnen Europa ter discussie staat. Maar zoals met zoveel dingen, wijzen ook hier alle Europese neuzen niet dezelfde kant op.

Optimistisch gevoel door invoering zomertijd
Eén ding is zeker: tussen de oren geeft de invoering van de zomertijd met altijd een prettig en optimistisch gevoel. Langer licht, meer zon, en ook de muziek krijgt meteen een vrolijke wending. Nieuwe zomerhitjes worden weer gelanceerd en oude, onverslijtbare zomerhits worden weer in overvloed de ether ingeslingerd. Daaronder ongetwijfeld ‘de koning van alle zomerhits’ Mungo Jerry’s ‘In The Summertime’.

50 jaar In The Summertime
Vijftig jaar geleden, in de zomer van 1970, bereikte de Britse band de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 met ‘In The Summertime’, een nummer dat bandleader Ray Dorset in welgeteld 10 minuten had gecomponeerd op zijn tweedehands Fender Stratocaster. Met de frase “have a drink, have a drive, go out and see what you can find” schreef het muzikale ‘lentekindje’ (hij werd geboren op 21 maart 1946) een hit die wereldwijd werd omarmd.

In Nederland stond Mungo Jerry 6 weken lang op één, en ook voerde de band de zomerhitlijsten aan in Argentinië, Australie, Nieuw Zeeland, Singapore, Zuid-Afrika, Canada, Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland,  Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Engeland Ierland en Italië. In Amerika kwam het nummer tot een 3e plaats in The Billboard Hot 100.

Met de verkoop van ruim 30 miljoen exemplaren werd ‘In The Summertime’ een van de meest verkochte singles aller tijden en werd de zomer van 1970 een zomer om nooit te vergeten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen