Noord-Hollandse moskeeën roepen morgen gezamenlijk op tot gebed

Foto: Wim Meijer Fotografie

NOORD-HOLLAND – Bij moskeeën in ten minste zes Noord-Hollandse gemeenten, waaronder Haarlem en Alkmaar, is vrijdag de oproep tot het islamitische middaggebed te horen.

(bron: NH Nieuws)

Het gaat om moskeeën in Amsterdam, Haarlem, Hilversum, Zaandam, Alkmaar en Hoorn. De oproep is in totaal bij zo’n veertig moskeeën in Nederland te horen. Behalve Noord-Hollandse moskeeën doen ook islamitische gebedshuizen in Leeuwarden, Heerenveen en Emmeloord mee.

Laat ons standvastig zijn

“We doen dit om onze samenleving een hart onder de riem te steken en wij vragen onze Schepper om ons bij te staan, en ons standvastig te laten zijn in deze lastige periode”, laat de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland weten.

Met de lastige periode doelen de moskeeën op de coronacrisis. “Wij willen iedereen nogmaals hartelijk bedanken en in het bijzonder de medewerkers in de gezondheidszorg, jullie zijn onmisbaar.”

De oproep tot gebed, de azan, begint om 14.00 en duurt tot 14.05 uur. De muezzin roept via luidsprekers om dat Allah de grootste is en dat Mohammed zijn profeet is. Normaal gesproken zegt hij vervolgens dat de gelovigen zich naar de moskee moeten haasten, maar nu roept hij ze op om thuis te bidden. Vanwege de coronabeperkingen zijn gebedsdiensten in moskeeën voorlopig niet toegestaan.

Reacties