Verhaal van de Dag: Weinig ‘haan’ dankzij Kellogg’s

Foto: Unsplash - Daniel von Appen

De ‘haan’ van Kellogg’s doet anders vermoeden, maar ooit was ‘s werelds meest gegeten ontbijtproduct bedoeld als onderdrukker van seksuele gevoelens.

(tekst: Wim Meijer)

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 160 jaar mee terug in de tijd, naar 7 april 1860, toen in Battle Creek (Michigan) Will Keith Kellogg werd geboren. Will Keith is de man die (samen met zijn broer John Harvey) bekend zou worden als de uitvinder van cornflakes.  Wat ooit begon met een pot uitgedroogde gekookte tarwe, groeide uit tot ’s-werelds grootste bedrijf op het gebied van ontbijtgranen met een jaaromzet van rond de 14 miljard dollar.

Battle Creek Sanatorium
Gedurende de laatste 100 jaar is er in de medische wetenschap veel veranderd. Nieuwe visies kwamen en oude visies werden achterhaald. Eén ding bleef echter onveranderd: de visie dat voeding een belangrijke rol speelt bij onze gezondheid. Die visie bestaat nu, en bestond ook al aan het eind van de 19e eeuw bij dr. John Harvey Kellogg en zijn jongere broer Will Keith, die samen eigenaar waren van het Battle Creek Sanatorium en daar een streng vegetarisch regime voerden.

Seks ongezond?
Vooral John Harvey was ervan overtuigd dat de basis van de gezondheid in de spijsverteringsorganen lag. Daarnaast meende hij ook dat seks, en masturbatie in het bijzonder, een belangrijke rol speelde bij het ontstaan van ziektes. Hij schreef er een hele reeks kwalen aan toe, variërend van stemmingswisselingen, stramme gewrichten en acné tot zelfs epilepsie en groeistoornissen. Voor hem en zijn vrouw was deze overtuiging dan ook reden om nooit seks met elkaar te hebben. Weliswaar hadden ze zeven kinderen, maar deze waren allemaal geadopteerd.

Granen, fruit en noten
Volgens John Harvey lag de oplossing voor alle gezondheidsproblemen in een dieet op basis van granen, fruit en noten in combinatie met veel lichaamsbeweging. Daarbij geloofde Kellogg dat voedingsmiddelen met een ‘zwakke smaak’, zoals graanproducten, een remmende werking hadden op de seksuele lusten.

In hun zoektocht naar voedingswaren die zowel voldeden aan het voedingsregime van het sanatorium (goed voor de spijsvertering en libidoremmend) als aan de gewenste smaak van de patiënten ontdekten de gebroeders uiteindelijk bij toeval de ‘cornflakes’.

dr. John Harvey Kellogg en zijn jongere broer Will Keith (foto’s: Wikipedia)

Toevallige ontdekking
Nadat ze een pot met gekookte tarwe op een stoof hadden geplaatst en vervolgens waren vergeten constateerden ze enkele dagen later dat de tarwe was uitgedroogd. Toen zij het ‘goedje’ verwerkten met deegrollers ontstonden er vlokken die ze vervolgens roosterden en aan hun patiënten gaven. Toen ze hetzelfde proces uitvoerden met maïs waren de patiënten zo enthousiast over het product dat ze, ook na hun ontslag uit het sanatorium, er om bleven vragen.

Sanitas Food Company
De cornflakes bleek een ‘gouden’ uitvinding. Om aan de vraag van de ex-patiënten naar de krokante maïsvlokken te voldoen richtte de gebroeders Kellogg een postorderbedrijfje op: de Sanitas Food Company. Het bleek een samenwerking die echter niet lang zou voortduren.In 1906 kregen de broers een hoog oplopend conflict over het al dan niet toevoegen van geraffineerde suiker aan de cornflakes. John wilde daar absoluut niets van weten. Will was er echter van overtuigd dat het de enige manier was om op de lange termijn als bedrijf succesvol te kunnen blijven. Als Kellogg niet zou inspelen op de smaak van het grote publiek door het toevoegen van suiker, dan zou er zeker een concurrent komen die het wel deed, ten koste van een groot marktaandeel van Kellogg.

Battle Creek Sanatorium voor de brand in 1902 (foto: Wikipedia)

John hield echter halsstarrig vast aan zijn overtuiging met als gevolg dat Will in 1906 zijn eigen bedrijf startte onder de naam Battle Creek Toasted Corn Flake Company – de latere Kellogg Company, waar hij wèl ‘gesuikerde’ producten ging produceren. Het was de definitieve breuk tussen de twee broers, die vanaf dat moment nooit meer een woord met elkaar hebben gewisseld.

Bijna de halve wereldmarkt
Dat Will Kellogg in ieder geval commercieel het gelijk aan zijn kant had is in de afgelopen eeuw gebleken. Zijn bedrijf is uitgegroeid tot ‘s werelds grootste producent van graanproducten met een afzet in ruim 180 landen en een jaarlijkse omzet van boven de 14 miljard dollar. Maar liefst 45 procent van alle geconsumeerde kant en klare ontbijtgranen wereldwijd komt uit dozen met de ‘K’ van Kellogg’s.

Geraffineerde suiker
Het is een succes waar Will’s gezondheidsbewuste John Harvey Kellogg niet blij van geworden zou zijn. Op dit moment bevatten de Kellogg’s producten zoals Corn flakes, Choco Pops, Frosties en Honey Smacks grote hoeveelheden geraffineerde suiker. Dat allemaal ten behoeve van de smaak. Dat die minder ‘zwakke smaak’ wel ten koste kon ging van het vermoede libidoremmende effect nam Will Kellogg op de koop toe. En met dit soort grote omzetten is dat wellicht maar goed ook… voor het voortbestaan van de mensheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen