Haarlem, uw wijk in beeld: woensdag 15-4-2020 de Amsterdamse Buurt DEEL I

Regelmatig wil de redactie van Haarlem.nieuws.nl aandacht besteden aan een Haarlemse woonwijk. ‘Uw wijk in beeld’. Woensdag 15 april 2020 startte redacteur Charles Duijff met fotograferen en filmen in de Amsterdamse Buurt, het oudste deel….

Tekst, foto’s en film: Charles Duijff

Dit is deel I van de Amsterdamse Buurt, gelegen tussen de (Gedempte) Herensingel, de Amsterdamse Vaart, de Nagtzaamstraat, de Zomerkade en de Schalkwijkerstraat. Deel II wordt geplaatst op vrijdag 24 april 2020. Een bijzonder detail is, dat de foto’s en film werden gemaakt tijdens de corona-crisis, waardoor het straatbeeld over het algemeen zeer rustig toont. Doorgaans is het straatbeeld van de  Amsterdamse Buurt best wel druk, vooral de Amsterdamstraat en omgeving. (klik op foto’s voor uitvergroting) Ik begon mijn wandeling door de wijk overigens bij de Zomervaart en Zomerkade, de Nagtzaambrug (Hieronder de bouw van die brug in 1930, een foto van het Noodhollands Archief)De Zomervaart en ZomerkadeDe oude Amsterdamse Buurt is gebouwd rond 1900 en inmiddels dus 120 jaar oud. Onderaan dit artikel treft u een link naar diverse informatie over deze wijk. Via de Nagtzaambrug ging ik naar de Amsterdamstraat. Hieronder ook de entree van de Nagtzaamstraat (R)De Amsterdamstraat  Voor het gebouw van de voormalige RK Johannes de Doperkerk (sinds 2015 niet meer als RK-kerk in gebruik) trof ik twee dames die zich volop  inzetten voor de samenleving, ook tijdens de coronacrisis. In het filmpje na deze foto doen ze kort kun verhaal…FILMPJE
Mijn wandeling gaat verder richting het eind van de Amsterdamstraat De alom bekende lunchroom van Fonshof VoorzorgstraatZuidpolderstraat richting zuidwestUiteindelijk bereik ik de Amsterdamse Poort Via de Herensingel in Westelijke richting (links de Herenvest)Schalkwijkerstraat richting zuidVrijdag 24 april meer Amsterdamse Buurt in deel II  BLIJF GEZOND ALLEMAAL!!

DIVERSE INFORMATIE AMSTERDAMSE BUURT

 

 

 

Reacties