Kapelaan speelt taptoe-signaal vanaf toren Haarlemse Koepelkathedraal

Foto: Charles Duijff

HAARLEM – Hulppriester Kapelaan Johannes speelt vanavond om 19.58 uur op een bijzondere plek in Noord-Holland het taptoe-signaal voor de 75ste dodenherdenking: hij mag bovenop de toren van de Koepelkathedraal de trompet spelen.

(bron: NH Nieuws)

Het Nationaal Comit├ę 4 en 5 mei heeft alle geoefende bespelers van blaasinstrumenten opgeroepen om het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. En voor de hulppriester is dat de kathedrale Basiliek Sint Bavo.

Om het zoveel mogelijk synchroon te laten klinken moet exact om 19.58 en 30 seconden gestart worden door alle blazers.

Het commando ‘Tap toe!’ betekent letterlijk ‘Sluit de biertap!’. Vanaf de 17de eeuw werd in kazernes het signaal gebruikt om aan te geven dat de dag voorbij was en om de soldaten die in de kroegen zaten, terug naar de kazerne te lokken. Met een militaire trommel, soms aangevuld met hoorn of trompet werd de boodschap aan de kroegbazen gegeven om ‘den tap toe’ te sluiten.

Door de jaren heen groeide het muziekstuk uit tot een ceremonieel bij militaire herdenkingen en begrafenissen. Sinds het einde van de oorlog is het taptoe-signaal de aankondiging van de 2-minuten stilte die in acht wordt genomen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door de Britse militairen de ‘Last Post’ ge├»ntroduceerd, maar dat lijkt zijn herkomst in het Nederlandse taptoe-signaal te kennen.

Tempo
Het is overigens best moeilijk om het signaal op de correcte manier te spelen. Het basis-tempo is 120, maar het moet aan het begin en aan het eind in een trager tempo geblazen worden. Solo-trompettist Jeroen Schippers van de Marinierskapel laat in onderstaande video de correcte uitvoering horen.

Reacties