Haarlemse Schouwbroekerplas: van vuilstortplaats tot paradijselijk stadsstrand

Foto: Wim Meijer Fotografie

HAARLEM – De oude vuilstortplaats Put van Vink, dat nu het meertje Schouwbroekerplas is geworden, moet een paradijs worden. Een buurtinitiatief voor een kleinschalig, drijvend horecapaviljoen met een stadsstrand aan de rand van Schalkwijk lijkt na vijf jaar op voldoende steun te kunnen rekenen.

(bron: NH Nieuws / Geja Sikma)

Het zijmeertje van het Spaarne is in de jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan door zandafgravingen voor de bouw van het aangrenzende Schalkwijk. Daarna deed het dienst als afvaldumpplaats voor bouwgrond, waar ook veel verontreinigende materiaal zoals asbest tussen zat.

Toch hinderde dat Cathy Moerdijk niet om te fantaseren over een paradijs van wonen, leven en recreëren op het water. “Het is eigenlijk een smetje op het blazoen van Haarlem en ooit moet je dat toch wegwerken.”

Waarschuwingsborden
Vanaf de Schouwbroekerbrug kijkt ze uit over wat zij één van de meeste romantische plekken van de stad vindt. “Niemand geniet er nu echt van, want niemand kan erbij”, Het ondertussen florerende meertje, waar een enkele visser en watersporter vaart, is voor wandelende en fietsende buurtbewoners afgesloten. Op het hek hangen waarschuwingsborden die wijzen op de bodemverontreiniging.

Moerdijk en haar medestanders wilden hier drijvende woningen en een passantenhaven realiseren. Onder meer vanwege de hoge kosten om het gebied te saneren stonden die grootse plannen in de ijskast. Het gebied bouwrijp maken kost zo’n 1,2 miljoen, berekende de gemeente in 2013. Het beschikbare budget bleef steken op een kwart daarvan, zo’n drie ton.

Toch belette deze teleurstelling Cathy en haar medestanders, verenigd in de stichting ‘Leven op Water’, niet om een deel van het plan door te zetten: een stadsstrand, een paviljoen en enkele aanlegsteigers voor kleinschalige watersport.

Klik HIER voor het hele verhaal van GEja Sikma, redacteur van mediapartner NH Nieuws.

(foto: Wim Meijer Fotografie)

Reacties