Haarlemse wateren superschoon dankzij Supmission

Op vrijdag 22 mei 2020 werd in de ochtend de eerste Supmission uitgevoerd.  Supmission is een clean up actie van een groep enthousiaste Haarlemse Suppers die met elkaar de Haarlems wateren schoon gaan scheppen.

Tekst, foto’s en film: Redactie Supmission en Charles Duijff

Het is steeds meer heerlijk zonnig weer en gelukkig mogen we allemaal weer een beetje met elkaar naar buiten. Lekker een beetje hangen langs de grachten, varen met een bootje of picknicken aan de waterkant!  Genieten van een hapje, een drankje, liefst ook een muziekje erbij, heerlijk!

So far so good zou je denken… Helaas blijft er heel erg veel narigheid achter na al dit plezier en vertier. Plastic, blikjes, tuinstoelen, verpakkingen en andere herrie. Soms blijft het liggen waar het is achtergelaten maar vaak waait het ook het water in. De Haarlemse grachten en plassen liggen vol troep en een groepje enthousiaste Haarlemse suppers ging daarom vrijdag de 22e mei voor het eerst op SUPMISSION!

Er zijn verschillende routes die suppers kunnen gaan varen om al het afval op te vissen. Na afloop werd al het afval verzameld en naar een stortbak van Spaarnelanden gebracht.  Er werden een aantal afspraken gemaakt om de SUPMISSION veilig te laten verlopen:

  • De deelnemende suppers hebben een eigen SUP, ervaring met suppen én kennen de regels die gelden op het water.
  • Er wordt overal minimaal anderhalve meter afstand gehouden. Op de kade waar we verzamelen maar ook op het water.
  • De materialen die gebruikt worden worden vooraf en achteraf gedesinfecteerd.
  • Er gaan maximaal 10 suppers tegelijk het water op, bij meer aanmeldingen zullen er meerdere groepen/vertreklocaties/tijdslots ingedeeld worden.
  • Houd rekening met anderen en wees aardig voor elkaar (sowieso 😉).
  • Het is absoluut verboden om in en om het riet langs het water naar plastic te vissen. Hier broeden namelijk vogels en anders maken we hun nesten kapot… SUPMISSION is een initiatief van Babs Lommerse, Jasper Fleers (hieronder), Karen Blanken (hierboven), Kasper Stokman en Marleen Zwartkruis.Met deze SUPMISSION wordt aandacht gevraagd voor zwerfafval en het belang van een schone stad. De initiatiefnemers: ‘We zijn een paar gewone Haarlemmers met een groen hart en geen professionele organisatie’.

Wil jij ook meehelpen onze stad en wateren schoon te houden? Meld je dan aan voor jouw SUP-mission-bijdrage! Zo snijdt het mes aan twee kanten: je bent lekker in beweging en je doet ook nog eens iets goed voor jouw stad.

Ik schreef het al eerder hierboven. Wanneer je wilt meedoen zijn een paar afspraken nodig om alles veilig te laten verlopen:

  • Je hebt een eigen SUP, ervaring met SUP-pen én kent de regels die gelden op het water.
  • Je houdt overal minimaal anderhalve meter afstand. Van elkaar op de kade waar we afspreken maar ook op het water.
  • Houd rekening met anderen en wees aardig voor elkaar (sowieso 😉)
  • Het is absoluut verboden om in en om het riet langs het water plastic te vissen. Hier broeden namelijk vogels en anders maken we hun nesten kapot.

AANMELDEN via: SUPMISSION FACEBOOK

#SUPMISSION #samenmakenwehaarlemschoon #plasticvissen #haarlemschoonheelgewoon #awareness #anderhalvemeter #samensterk #nowasteinthewater #staysafe #hupopjesup

Hieronder enkele afbeeldingen van vrijdag de 22e mei 2020 (bekijk ook het filmpje)

 

 

 

 

Reacties