Burgemeester Frank Dales: BOA’s niet langer op stap met alleen een vliegenmepper!

Foto: Wim Meijer Fotografie

Velsen’s burgemeester Frank Dales liet er vandaag geen misverstand over bestaan: de boa’s in zijn gemeente (en ook in veel andere gemeenten) moeten worden uitgerust met verdedigingsmiddelen.

Zijn stellige overtuiging komt mede voort uit het incident dat afgelopen Hemelvaartsdag zich afspeelde op het strand van IJmuiden, waarbij boa’s werden mishandeld door een groep jongeren, en waarbij een van de boa’s ernstig aan het gezicht werd verwond.

Volgens de burgemeester zou het niet zover zijn gekomen als de boa’s tenminste beschikking gehad zouden hebben over een wapenstok. Een wapenstok die, cynisch genoeg, al klaarlag om te worden gebruikt. De voor de boa’s in Velsen zijn inmiddels wapenstokken en pepperspray aangeschaft, ook zijn de boa’s al opgeleid voor het gebruik ervan, alleen ontbreekt de toestemming van Minister Grapperhaus om ze ook daadwerkelijk te mogen gaan gebruiken.Voor Burgemeester Dales en voor de boa’s is hiermee de maat vol, ook omdat dit incident niet op zichzelf staat. Eerder werd een boa in Velsen al gestoken met een schroevendraaier. Het is dankzij zijn steekwerende vest dat hij er zonder verwondingen van af kwam. Maar het geeft eens te meer aan dat boa’s steeds meer risico’s lopen.

Niet op pad met alleen een vliegenmepper
Boa’s worden steeds vaker ingezet voor taken die voorheen waren voorbehouden aan de politie. Alleen is de politie wel uitgerust met bewapening. Volgens Dales is het niet meer dan logisch dat, als boa’s ingezet worden voor steeds meer politietaken, zij ook moeten worden voorzien van middelen om zichzelf te beschermen. Zoals hij zelf zegt: “We kunnen niet langer onze boa’s op pad sturen met alleen een vliegenmepper’! Dat de boa’s voor het gebruik van geweldsmiddelen wel een gedegen opleiding moeten volgen mag duidelijk zijn.Dat het ‘bewapenen’ werkt is volgens Dales met Hemelvaartsdag wel bewezen. ‘Toen de eerste politieagent op het strand aankwam en de jongeren in de gaten hadden dat deze met wapenstok bewapend was, maakten ze zich snel uit de voeten. Je mag daaruit concluderen dat, als de boa’s in wapenstok hadden gehad, het nooit zo uit de hand gelopen zou zijn”.

Van Velsen tot Den Haag
Dat Dales niet alleen staat in zijn streven om de boa’s uit te rusten met verdedigingsmiddelen is vandaag wel duidelijk geworden, want niet alleen in Velsen gingen de boa’s de straat op. Ook in buurgemeente Haarlem stond de Grote markt in het teken van de boa’s, en ook in Den Haag lieten de handhavers van zich horen, hierin gesteund door de vakbonden.Ondanks alle protesten lijkt minister Grappenhaus toch niet te vermurwen. Voor hem lijkt de wapenstok en de pepperspray nog onbespreekbaar en houdt hij zich vast aan een alarmknop en een bodycam, dit tot ergernis van Dales. ‘Ik zal toch proberen om de minister te overtuigen, en anders probeer ik het bij de Kamerleden. Misschien dat die via die weg dan de minister op andere gedachten te brengen is.

Oproep aan ouders jongeren
Behalve zijn kritiek op het beleid van minister Grapperhaus richtte burgemeester Dales zich ook nog op de ouders van de jongeren die op Hemelvaartsdag, op het bewust moment, op het strand aanwezig zijn geweest. Daarbij riep hij de ouders op te praten met hun kinderen en, als mocht blijken dat die bij het incident aanwezig zijn geweest, ze zich alsnog melden bij de politie. Niet als verdachte, maar als getuige!

Op dit moment beschikt de politie over veel beelden van het incident. Alleen ontbreken nog de namen van de verdachten. Dales hoopt op deze manier toch achter de identiteit van de verdachten te komen.

Hieronder een korte beeldimpressie van de bijeenkomst vanmiddag op Plein 1945 van Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer:

Reacties