Pech onderweg na lang stilstaan auto

Foto: Charles Duijff

De coronaregels zijn per 1 juni langzaamaan versoepeld en dat betekent dat meer mensen weer met de auto naar werk zullen gaan. Velen hebben hun auto nu wellicht niet tot weinig gebruikt.

Dat lange stilstaan kan voor problemen kan zorgen, zo wordt nog weleens vergeten. Bij verkeerd handelen, liggen pechsituaties op de loer. Welke zijn dit en hoe zijn deze te voorkomen?

Lege accu mogelijk veroorzaakt door stilstaan 

Autoverlichting die niet wordt uitgezet en de autoradio die aan blijft staan: beide oorzaak van een lege accu. Anders dan verwacht, wordt een lege accu niet altijd veroorzaakt door onoplettendheid bij het verlaten van de wagen. Ook het lang stilstaan van de auto kan een lege accu veroorzaken. De accu loopt namelijk langzaam leeg door stroomverbruikers in de auto, zoals de centrale deurvergrendeling. Tijdens autoritten laadt de accu weer op. Staat de auto weken of maanden stil, dan kan dit dus startproblemen veroorzaken.

Auto start niet om andere reden

Een lege accu is het nummer één startprobleem, maar niet de enige oorzaak van een niet-startende auto. De motor van de auto heeft brandstof en een ontsteking nodig om te kunnen starten. Door verschillende kinken in de kabel kan het zijn dat de motor niet start. Het is verstandig om een expert in te zetten om het probleem te verhelpen. Dat kan met de pechhulpdienst die via de autoverzekering of pechhulpdienst zelf is afgesloten. Controleer wel eerst of de brandstof niet op is. Het kan de beste overkomen dit simpele probleem over het hoofd te zien.

Klapband en vervorming bij lage bandenspanning

Door lang, maanden, stilstaan kunnen autobanden vervormen. De band wordt namelijk continu op dezelfde plek platgedrukt door het gewicht van de auto als deze niet van z’n plek komt. Tijdens het stilstaan neemt, net als tijdens het rijden, de bandenspanning af. Onderspanning is één van de hoofdoorzaken van een klapband. Lange tijd rijden met een lage bandenspanning zorgt voor een risico. Zorg er daarom voor dat de banden op goede spanning zijn vanaf de eerste rit. En om ‘vierkante banden’ te voorkomen is het verstandig de banden met 0,5 bar extra te vullen wanneer de auto lang zal stilstaan. Ook het soms verplaatsen van de auto, of toch een stukje rijden kunnen dit probleem voorkomen. Met dat laatste wordt het accu-probleem ook sneller voorkomen. Zijn de banden gevuld met extra lucht? Zorg er ook dan voor dat de bandenspanning op het juiste niveau is zodra de auto de weg weer op gaat.

Kleine autocontrole voor eerste rit na de quarantaine? 

Niemand wil pech krijgen met de auto. Heeft de wagen de laatste tijd veel stilgestaan en is het tijd om weer de weg op te gaan? Controleer de auto dan op een aantal punten voor vertrek, zodat de de kans op autopech wordt verkleind. Check of:
– alle vloeistoffen zijn bijgevuld en of er reservevloeistoffen in de auto liggen;
– de lampen en ruitenwissers werken;
– de autobanden op de juiste spanning zijn, want een te hoge, maar ook een te lage bandenspanning kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg;
– er een reservewiel in de auto ligt en of deze in goede staat is;
– er een reparatieset én reservelampen in de auto liggen;
– er startkabels in de auto liggen;
– er een verzekering is afgesloten voor pechhulp.

Bron: Pricewise.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen