Iraans echtpaar de zorg in via opleidingstraject Nova College en Kennemerhart

Ziba Homaei en Saeid Shamseddin met hun diploma Verzorgende IG
Foto: Kennemerhart

De eerste twee diploma’s Verzorgende-IG voor anderstaligen zijn onlangs uitgereikt. Ziba Homaei en Saeid Shamseddin, studenten die in 2017 op het Nova College begonnen met het eerste voortraject ‘Leren werken de zorg‘ voor anderstaligen, rondden na drie jaar hun vervolgopleiding in de zorg met succes af.

Het echtpaar, geboren in Iran, kwam in 2012 naar Nederland. Beiden werken nu in verpleeghuis A.G. Bodaan van Kennemerhart waar ze ook tijdens hun opleiding leer- en werkervaring opdeden.

Diplomering in de achtertuin
De diplomering vond plaats op een bijzondere locatie: in de achtertuin van hun docent Marleen van Anken. Het oorspronkelijke plan was de diplomering van de eerste groep anderstaligen feestelijk te vieren. Hiervoor waren samenwerkingspartners zoals gemeenten, samen voor Betere Zorg en alle zorginstellingen die inmiddels zijn betrokken bij dit bijzondere opleidingstraject uitgenodigd. Vanwege de coronamaatregelen kon de viering in juni niet doorgaan. Marleen van Anken, docent op het Nova College, ontwikkelde onder meer samen met Hendrina Lof, adviseur Leren en Ontwikkelen bij Kennemerhart, het voortraject ‘Leren in de zorg’ voor anderstaligen. Het voortraject is bedoeld voor anderstaligen die zich willen voorbereiden op de driejarige opleiding Verzorgende-IG om te gaan werken in de ouderenzorg of de gehandicaptenzorg.

Marleen van Anken van het Nova College: ‘Omdat de studenten hun diploma snel nodig hadden voor hun aanstelling als gediplomeerde, konden we niet langer wachten op een feestelijke uitreiking. De beste plek om Ziba en Saeid hun diploma te geven bleek mijn eigen achtertuin. Het was een bijzondere en emotionele gebeurtenis voor dit echtpaar en ook voor mij.’

Zevende groep anderstaligen gestart
Hendrina Lof heeft de studenten vanaf het begin samen met Marleen van Anken begeleid. ‘We hebben de afgelopen jaren nauw samengewerkt. Bij Kennemerhart zijn we heel blij met deze gemotiveerde zorgcollega’s. Ziba en Saeid zijn inmiddels goed ingewerkt en worden zeer gewaardeerd. Ik ben er trots op dat zij hun diploma hebben gehaald. Net als op de andere acht studenten die de opleiding succesvol hebben afgerond en inmiddels ook werkzaam zijn in de ouderenzorg bij Kennemerhart. We hopen dat we de feestelijke afsluiting in september met elkaar kunnen vieren.’ Inmiddels is een zevende groep anderstaligen met het Voortraject leren werken in de zorg gestart. Zij hopen na een succesvolle afronding in 2023 hun diploma te krijgen en net als Ziba en Saeid als gediplomeerd verzorgende aan de slag te gaan.

Reacties