Samen met de wijk werken aan mobiliteit en beweging in Haarlem Zuidwest

Foto: Urban Sync

Haarlem – In de week van 22 juni start de derde reeks co-creatiesessies in de wijk Haarlem ZuidWest. Deze keer rondom het thema: ‘Mobiliteit en Beweging’. Vier dagen lang kunnen wijkbewoners input leveren op dit thema en nadenken over hoe de wijk er in de toekomst uit kan gaan zien.

Deze co-creatiesessie is de laatste in een reeks van drie en draagt bij aan de stedenbouwkundige visie voor de ontwikkeling van de spoorzone in de wijk. Eerder werden de thema’s ‘Groen en Gemeenschap’ en ‘Gebouwen en Voorzieningen’ verkend. De co-creatie sessie is (in verband met corona) alleen digitaal mee te doen. Meer informatie via de website www.spoorzonezuidwest.nl.

Co-creatie
Co-creatie is een manier van samenwerken, waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het eindresultaat. Zo worden bewoners en ondernemers in de wijk niet alleen geïnformeerd, maar ook betrokken en uitgenodigd mee te denken bij de planvorming. De buurt weet vaak het beste wat wel en niet werkt in de wijk. Het co-creatie traject is ondersteunend aan de planvorming voor de zone Zuidwest Haarlem en draagt bij aan de stedenbouwkundige visie voor de spoorzone in de wijk. Eerder werden de thema’s ‘Groen en Gemeenschap’ en ‘Gebouwen en Voorzieningen  verkend. Waarin – respectievelijk – onderzoek werd gedaan naar de wensen omtrent groene en sociale voorzieningen in de wijk en naar welke voorzieningen en soorten gebouwen de wijk van de toekomst maken.

Mobiliteit en beweging
De derde co-creatie sessie staat in het teken van ‘Mobiliteit en Beweging’. Het verkeer en het gebruik van de openbare ruimte is een belangrijk thema in Haarlem Zuidwest. De ontwikkeling van de spoorzone geeft aanleiding om goed na te denken over mobiliteit in de toekomst. Onderwerpen die hierbij behandelt worden zijn bijvoorbeeld: hoe beweeg je je fijn en veilig door de wijk? En welke relatie heeft dat met de openbare ruimte? Vier dagen lang kunnen wijkbewoners via de website input leveren op dit thema en nadenken over hoe de wijk er in de toekomst uit kan zien.

Naast de digitale co-creatie worden er tijdens de culturele zondagen diverse activiteiten georganiseerd rondom het thema. Denk hierbij aan een ervaringsmiddag met autodeelplatform iZoof, een workshop freerunning of deelnemen aan een fietsparcours uitgezet door de Fietersbond. Ook worden er op de lokale basisscholen projecten gestart met de titel ‘Hoe ga jij naar school’. Hierin worden kinderen van de groepen 6, 7 en 8 uitgedaagd om na te denken over hoe ze van en naar school komen. Het doel is om de deelnemers te inspireren en motiveren om na te denken over de veranderingen die wijk de komende jaren door gaat maken. De resultaten van de sessie worden ook meegenomen in een mobiliteitsonderzoek dat de gemeente Haarlem op korte termijn start. Meer informatie hierover via de website van de Gemeente Haarlem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen