Gemeenteraad Haarlem neemt stelling tegen Zwarte Piet

''schoorsteenpieten' in Haarlem bij de vorige Sinterklaasintocht in Haarlem
Foto: Charles Duijff

HAARLEM – Een meerderheid van de Haarlemse Gemeenteraad heeft zich deze week uitgesproken tegen Zwarte Piet. De politici willen dat er geen subsidie wordt gegeven aan organisaties die nog intochten organiseren waar Zwarte Pieten bij aanwezig zijn.

Ook moet de burgemeester instellingen die nog met Zwarte Pieten werken, ‘stimuleren om afscheid te nemen van Zwarte Piet’. En verder moet burgemeester Jos Wienen, of een van de wethouders, met organisaties van Haarlemse sinterklaasintochten in gesprek gaan over het stoppen met Zwarte Piet en ook te stoppen met afbeeldingen van Zwarte Piet op bijvoorbeeld social media of in reclame-uitingen.

De Actiepartij diende namens een aantal andere partijen een motie in met die strekking. Die motie werd breed aangenomen. De Haarlemse politiek neemt nu stelling naar aanleiding van een oproep van een groep verontruste Haarlemmers.

De meeste voor-stemmers waren heel stellig. D66’er Meryem Cimen zei daarentegen dat Haarlemmers zelf weten hoe ze thuis Sinterklaas vieren, maar dat de gemeente Zwarte Piet niet meer moet subsidiëren. Andere partijen waren faliekant tegen, zoals Louise van Zetten van Hart voor Haarlem. “We gaan mensen zo tegen elkaar opzetten.”

Klik HIER om verder te lezen bij mediapartner NH Nieuws. 

Reacties