Haarlem gaat voor regionaal vuurwerkverbod

Foto: Charles Duijff

HAARLEM – Knalt er eind 2021 alleen nog maar kindervuurwerk in Haarlem en omgeving? De Haarlemse burgemeester Jos Wienen heeft van de gemeenteraad de opdracht gekregen om samen met Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort een regionaal vuurwerkverbod te bespreken.

(bron: NH Nieuws)

Voor de stad zelf geldt dat er van de meerderheid van de gemeenteraad sowieso in 2021 een algeheel vuurwerkverbod moet komen, uitgezonderd het zogeheten schertsvuurwerk zoals sterretjes. Daar moeten dan wel één of meerdere vuurwerkshows voor terugkomen.

Met de regio moet gekeken worden of de buurgemeenten het verbod willen overnemen. Dit om een waterbedeffect voor te zijn. Haarlemmers zouden anders in Heemstede of Bloemendaal alsnog hun vuurwerk kunnen afsteken. Vooralsnog ziet ’t er echter nog niet naar uit dat deze gemeenten overstag zullen gaan.

Totaal verbod nog niet dit jaar
Eerst wilde een deel van de Haarlemse gemeenteraad al een compleet vuurwerkverbod eind dit jaar, maar vooral vanwege de coronacrisis ziet men daar van af, omdat het organiseren van grote vuurwerkshows als compensatie voor het verbod op consumentenvuurwerk mogelijk tienduizenden mensen op de been zou brengen. En dat is iets wat in de huidige ‘anderhalvemetermaatschappij’ niet werkt.

Voor dit jaar geldt er al een landelijk verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk.

Reacties