Hop terug van weggeweest: gevleugelde stinkerd in holle boom in Waterleidingduinen

Foto: Wikipedia

Het is maar liefst zo’n zeventig jaar geleden dat voor ’t laatst een broedende hop werd gesignaleerd in Noord-Holland, maar ziet (of misschien liever gezegd ‘ruikt’) de hop is terug en presenteert een nest met maar liefst 5 jongen in een holle boom in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

(bronnen: NH Nieuws/VARA Vroege Vogels)

Het was ecoloog Vincent van der Spek van Waternet  die de primeur meldde bij het VARA-programma Vroege Vogels. Nadat vijf jongen succesvol waren uitgevlogen, is hij met een endoscoop (een camera op een flexibel steeltje) in het nest gaan kijken. “Dan weet je meteen waar de bijnaam drekhaan vandaan komt”, vertelt Van der Spek in het programma. “Wat een bende maken zij van hun nest! Prooiresten, poep, alles laten ze liggen. En het rook dus ook bepaald niet naar gevulde koeken zal ik maar zeggen.”

De stank van hoppen heef ook nog een andere oorsprong. De vogels hebben een speciale klier waar een stinkend goedje uitkomt. Daar smeren ze zich tijdens het broeden mee in om minder aantrekkelijk te worden voor rovers.

Niet alleen voor noord-Holland, ook voor de rest van Nederland is een broedende hop een unieke gebeurtenis. Ook het meest recente broedgeval in Nederland dateert alweer van 2012. Toen broedde een hop in Limburg.

Hieronder een slow motion filmpje van voederende hop (niet die van de Waterleidingduinen!)

Meikevers
Volgens Van der Spek hebben de hoppen geprofiteerd van de vele meikevers die hij zelf dit jaar ook zag in de duinen: voedsel zat. “De hop is een geweldige nieuwkomer waar zelfs de meest geharnaste vogelaar blij van wordt. Al heeft dit soort nieuws natuurlijk altijd wel een donker randje. Waarschijnlijk begint hij zich in onze streken thuis te voelen vanwege … het veranderende klimaat.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen