Haarlemse scholen willen preventieve coronatest docenten

Foto: Pixabay

HAARLEM – Het Mendelcollege en het Kennemer Lyceum in Haarlem zouden graag hun docenten en andere personeelsleden preventief willen laten testen op het coronavirus.

Ze zouden in een gesprek met de GGD en de gemeente deze mogelijkheid willen bespreken, om volgende week met meer vertrouwen weer duizenden scholieren te kunnen ontvangen.

Een preventieve test zou volgens de twee schoolbesturen niet alleen bijdragen aan meer vertrouwen onder de docenten, maar ook voor de leerlingen de noodzaak aantonen van maatregelen tegen de stijgende lijn van het aantal patiƫnten.

“We gaan als eerste regio in Nederland weer beginnen met het schoolseizoen en niemand weet hoe het gaat”, zegt rector-bestuurder Jan-Matthijs Heinemeijer van het Mendelcollege. Vanaf maandag komen ruim 1700 leerlingen weer naar de school in Haarlem-Noord. “De laatste update van de RIVM-maatregelen voor scholen voor voortgezet onderwijs dateert alweer van 24 juni en de situatie is sinsdien wel weer erg veranderd.” Heinemeijer ziet angst onder het personeel dat deze week de opening van de school voorbereidt. “Maar het gaat helaas niet over onderwijs, maar over hoe ze dertig leerlingen in de klas moeten ontvangen.”

Niet waterdicht
De rector van het Mendelcollege realiseert zich dat een preventieve coronatest niet zaligmakend is. “Ik weet dondersgoed dat het niet waterdicht is, maar het kan helpen bij het voortijdig ingrijpen van brandhaarden. Ons enige doel is de scholen open te laten blijven. Dat is ook van belang voor de sociale cohesie in de regio.”

Klik HIER om verder te lezen en voor de reportage van mediapartner NH Nieuws.

Reacties