Haarlemmers helpen filmmaker Erik Willems aan berg uniek beeldmateriaal van de stad

Foto: Charles Duijff

De meest bijzondere gift kreeg Erik van de familie van Haarlemmer Dick Boer. “Dick Boer was oprichter van de Smalfilm Liga in Haarlem, de club van amateurfilmers, begonnen in de jaren dertig. Hij was ook uitgever van het fotomagazine Focus en heeft zijn familie heel mooi op beeld vastgelegd.”

Foto: compilatie foto’s Charles Duijff 

Bron NH Nieuws: Erik laat een sigarendoos zien, waar allemaal papiertjes in zitten. Het blijken aantekeningen van Dick Boer te zijn. “Op de kaartjes heeft hij geschreven wanneer hij de beelden gemaakt heeft en wanneer hij ze in huiselijke kring heeft laten zien. Ook schrijft hij zelfs wanneer de beelden niet zo goed gelukt waren.”

Vooral Boers beelden van de Blauwe Tram laten het hart van Erik sneller kloppen. “Een heel bekend beeld voor veel Haarlemmers, de tram die tot in de jaren vijftig door de stad reed. En de beelden dan ook nog in kleur, dat heb ik nooit eerder ergens gezien.”

De Blauwe Tram in Haarlem – still uit video van Dick Boer

Alle beelden worden vertoond

Op 23 november wil Erik ‘Haarlem op Film’ officieel vertonen aan het publiek, op de dag dat Haarlem 775 jaar wordt. Het materiaal wat de film niet haalt, wil hij in september en oktober vertonen in de Filmschuur. “Ik wil wel recht doen aan de rijkdom en variatie van de beelden die ik nu heb. Van die beelden komt misschien een klein stukje in de film, maar dat betekent niet dat de rest niet interessant is.” Het zullen daarom drie thema-avonden worden. Allereerst een compilatie van amateurbeelden die de film niet haalden, de tweede filmavond heeft als thema ‘Haarlem in actie’ en tijdens de laatste voorstelling zullen professionele beelden van de stad vertoond worden, van bijvoorbeeld van het Polygoonjournaal.

Wie nog mooie beelden voor Erik op zolder heeft liggen, laat het hem vooral weten via [email protected].

Bekijk meer (o.a. video) op NH Nieuws

 

Reacties