Meer akoestische concerten en minder geluidsoverlast Caprera Bloemendaal

Foto: Charles Duijff

Wie maakte het niet mee, een geweldig live-concert in Openlucht Theater Caprera van bijvoorbeeld The Eagles-tributeband, natuurlijk de Dijk en meer popbands, die voor hun optreden een public address oftewel PA-installatie gebruiken.

Tekst en foto’s Charles Duijff

Sommige muziek vraagt nu eenmaal om een ‘stevig’ geluid. Dat geeft echter ook regelmatig ‘stevig’ protest van omwonenden. Soms zorgt ook het geluidsvolume van de nabijgelegen Hockey-club voor geluidshinder en dat zet dan weer kwaad bloed bij Caprera, indien die op hetzelfde moment een concert in huis hebben.

Officieel heeft Caprera maar toestemming voor vijf ontheffingen voor concerten met PA. Dit aantal is echter niet voldoende om Caprera financieel draaiende te houden. Dat zou het einde van Caprera kunnen betekenen. De huidige Coronamaatregelen zorgen natuurlijk voor extra financiële stress. Caprera heeft nog nauwelijks vlees om de botten. Nu worden maximaal 260 bezoekers toegelaten en er kunnen normaliter 1300 mensen komen genieten van een voorstelling…..Slechts een klein aantal inwoners verzocht de gemeente Bloemendaal om in te grijpen. Zij verwijten de gemeente, dat ze niet optreedt tegen het overschrijden van de 5-concerten-norm en dit al jaren gedogen.

Inmiddels zijn het dagelijks bestuur van de gemeente (burgemeester en wethouders) maar ook de directie van Caprera van mening dat met 12 versterkte concerten exploitatie van Caprera mogelijk moet blijven en bovendien de kleine club omwonenden die ageerden tegen de geluidsoverlast ook worden tegemoet gekomen. Bovendien worden zondagen geschrapt.

Wethouder Nico Heijink heeft de raad om advies gevraagd over het voorstel om niet vijf, maar twaalf ontheffingen te mogen verlenen. 17 september is het zover, dan neemt de gemeenteraad daarover een besluit.

Wie oordoppen laat aanmeten krijgt te horen dat geluid-afscherming boven 85 decibel een veilige gehoorbescherming biedt. Concerten met een PA-installatie zijn al gauw verantwoordelijk voor geluid van 100 DB of meer…

Geluidsoverlast voor de omgeving hangt ook af van de windrichting. Uit onderzoek verricht door Caprera blijkt dat >70 % van de omwonenden dit prachtige openluchttheater een warm hart toedraagt. Maar zeker ook buiten Bloemendaal en zelfs in heel Nederland kennen velen dit Bloemendaalse Openluchttheater als unieke plaats om een concert geven of bij te wonen. Willeke Alberti bijvoorbeeld, die er recent een optreden verzorgde, is lovend over Caprera. Dat vertelde ze onlangs nog op TV.  Ook Marco Borsato gaf er geweldige concerten. Hieronder de ‘huisband’ van Caprera DE DIJK

 

 

Reacties

Cookieinstellingen