‘Beatrix’ vaart zeil-10daagse voor het goede doel

Foto: SailWise

Bijzondere zeiltocht van aangepaste en rolstoeltoegankelijke catamaran van SailWise als noodroep om watersport voor mensen met een handicap te behouden. Op 23, 24 en 25 september Haarlem als aankomst- resp. vertrekhaven.

Van 17 t/m 26 september vaart de ‘Beatrix’ – de aangepaste en rolstoeltoegankelijke catamaran van SailWise – een bijzondere zeiltocht. De catamaran zal 10 dagen lang door Nederland varen om aandacht te vragen voor het belang van watersport voor mensen met een beperking. Zonder steun zullen de aangepaste zeil-activiteiten en -vakanties verdwijnen. Dat mag niet gebeuren vindt de Enkhuizer stichting en zo denken er meer mensen over. Zeilscholen en individuele zeilers uit het hele land varen daarom mee tijdens een unieke zeil-10daagse.

Méér dan gewoon watersporten
Voor zo’n 1.400 deelnemers die SailWise jaarlijks meeneemt tijdens haar watersportactiviteiten en -vakanties is watersporten veel meer dan een fijne tijd op het water. Het geeft mensen met een beperking de mogelijkheid om te ontdekken wat zij wél kunnen, hun grenzen te verleggen en het geeft hen handvatten die zij in hun dagelijks leven kunnen gebruiken voor een zelfstandiger leven. Ruim 70% van de gasten komt ieder jaar terug bij SailWise.

Coronacrisis treft SailWise hard
De coronacrisis gooit echter roet in het eten voor het grootste deel van de SailWise-deelnemers. Hun activiteit of vakantie is geannuleerd vanwege de corona-maatregelen. Inmiddels worden de reizen langzaam weer opgestart, maar SailWise is hard geraakt door de coronacrisis. De stichting heeft hulp nodig om ook in de toekomst watersport mogelijk te maken voor mensen met een beperking. Die hulp vragen zij door 10 dagen lang door Nederland te varen met de aangepaste catamaran ‘Beatrix’.Zeil-10daagse
De catamaran ‘Beatrix’ start de zeil-10daagse op donderdag 17 september vanaf het SailWise-watersportcentrum It Sailhûs in het Friese Elahuizen. Daarvandaan vaart het schip via Sneek en Lemmer naar Enkhuizen, de thuishaven van SailWise-tweemastklipper Lutgerdina. Vanuit Enkhuizen wordt de route vervolgd naar Muiden, Zaandam, Haarlem, Leiden, Amsterdam, om op 26 september te eindigen in Loosdrecht, waar het SailWise-watersporteiland Robinson Crusoe ligt. Met deze zeil-10daagse hoopt SailWise € 30.000,- op te halen.

Iedereen kan meedoen
SailWise biedt iedereen de mogelijkheid een steentje bij te dragen. Op de ‘Beatrix’ zijn per dag vier sponsorplekken beschikbaar, waarmee gasten direct SailWise steunen. Het schip vaart de etappes overdag en biedt één bijzondere avond-zeiltocht van Haarlem naar Amsterdam. Bovendien mag iedereen meezeilen met een eigen zeilboot, want bij deze 10daagse geldt: hoe meer zeilen, hoe meer vreugd. Ook motorgedreven boten en kano’s zijn van harte welkom. Voor wie niet kan of wil meevaren, is er de mogelijkheid om Vriend van SailWise te worden (sailwise.nl/vriend) of een eenmalige donatie te doen om SailWise te helpen deze crisis te overleven.

Vaarroute Sailwise Zeil-10daagseOver SailWise
SailWise is al meer dan 45 jaar de enige aanbieder in Nederland van meerdaagse, uitdagende watersportactiviteiten en -vakanties voor mensen met een lichamelijke of zintuigelijke handicap, een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Op en rond het water genieten onze gasten van een onvergetelijke én betaalbare vakantie. Van zwerftochten over het IJsselmeer en het wad met tweemastklipper ‘Lutgerdina’ tot zeilen met de catamaran ‘Beatrix’ op de Friese meren vanuit ons watersportcentrum It Sailhûs en het beoefenen van kleine watersporten op het privé-eiland Robinson Crusoe. Bij SailWise worden grenzen verlegd en uitdagingen aangegaan!

Over de ‘Beatrix’
De Catamaran ‘Beatrix’ is uniek in zijn soort. In 2005 werd het schip geschonken aan SailWise ter ere van het 25-jarig regeringsjubileum van Prinses Beatrix. Het schip is volledig aangepast en rolstoeltoegankelijk voor mensen met een handicap of beperking. Brede gangboorden, een hydraulisch stuursysteem (dat zelfs met de kin bediend kan worden), lichtere zeilen, makkelijk bedienbare lieren, aangepast sanitair en nog tal van aanpassingen zodat mensen ook vanuit een (elektrische) rolstoel actief mee kunnen zeilen.

Reacties