Veel dichte monumenten op Open Monumentendag

Koepelkathedraal, een van de letterlijke hoogtepunten van Open Monumentendag in Haarlem
Foto: Charles Duijff

HAARLEM – Veel monumenten blijven dit jaar dicht op Open Monumentendag op 12 en 13 september. Heemstede en Bloemendaal hebben vanwege corona besloten niet mee te doen komend weekend. In Haarlem openen in ieder geval 16 monumenten de deuren. Normaal zijn dat er 65.

(bron: NH Nieuws)

In Haarlem staan er 21 activiteiten op het programma in 16 monumenten. Het stadhuis, de Grote Kerk, de St. Bavo-basiliek en, voor het eerst, het Stedelijk Gymnasium ontvangen bijvoorbeeld belangstellenden. Mogelijk komen daar nog twee monumenten bij.

Vanwege de coronacrisis krijgen bezoekers alleen gratis toegang tot de monumenten als ze van tevoren een bezoek reserveren. Dat kan via openmonumentendag.nl/haarlem. Op die site zijn alle activiteiten te vinden. Ook kan reserveren in het weekend bij de VVV op de Grote Markt. Op dit moment zijn er nog veel plekken vrij in de gebouwen. Alleen molen de Adriaan is zo goed als volgeboekt.

Drukte in het centrum
Een woordvoerster van Haarlem Marketing zegt blij te zijn dat dit weekend voor een kleinschalige opzet is gekozen. “Je wilt vanwege de coronacrisis niet te veel drukte in het centrum. We hebben in Haarlem ook de afweging gemaakt of we de Monumentendag wel of niet zouden organiseren. Maar je merkt dat veel mensen toch graag willen dat het doorgaat. Het gebeurt dit jaar in een bijzondere vorm. Doordat er minder bezoekers worden toegelaten, hebben mensen in de monumenten meer ruimte om ermee kennis te maken.”

De eigenaren van een paar monumenten hebben besloten digitaal mee te doen. Het Dolhuys, de Adelbertuskerk en Paviljoen Welgelegen zijn bezig met een video of een livestream. “Er wordt creatief gezocht naar mogelijkheden om toch, digitaal, open te gaan.”

Verspreiding coronavirus
In Heemstede en Bloemendaal is besloten niet mee te doen aan de landelijke Open Monumentendagen vanwege de coronacrisis. “Onzekerheid over verspreiding van het coronavirus en het afstand bewaren van anderhalve meter, heeft ons tot dit besluit gebracht”, meldt Stichting Ons Bloemendaal. De Historische Vereniging Heemstede Bennebroek verwacht dat het aantal deelnemers klein zou zijn en ziet te veel beperkingen vanwege de coronamaatregelen.

Zandvoort doet (weer) niet mee
Zandvoort doet ook niet mee aan Open Monumentendag, maar dat heeft niets met corona te maken. Vorig jaar doet het kustdorp ook niet mee.

Reacties