Stoomgemaal Halfweg gekozen tot Monument van het jaar 2020

Foto: Wim Meijer Fotografie

Stoomgemaal Halfweg, het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld, is verkozen tot monument van het jaar 2020 van de gemeente Haarlemmermeer. Bestuurslid Peter Capelle van de Stichting Vrienden Stoomgemaal Halfweg nam donderdag 10 september in Theater De Meerse in Hoofddorp uit handen van Marja Ruigrok, wethouder van Cultuur van de gemeente, de wisselbokaal in ontvangst.

Hij toonde zich erg verheugd over de toekenning van de prijs. “Het is een erkenning voor de belangrijke rol die het stoomgemaal in het verleden voor de droogmaking en het drooghouden van de Haarlemmermeer heeft gespeeld én voor het vele werk dat de meer dan veertig vrijwilligers al jaren geheel belangeloos verrichten om het gemaal in stand te houden.”

Lesprogramma
Hij is ook blij met het thema dat de Erfgoedcommissie van de gemeente dit jaar aan de verkiezing had verbonden: ‘LeermoNUmenten’. “Dat sluit goed aan bij onze plannen voor een nieuw lesprogramma voor kinderen van de hoogste klassen van het basisonderwijs dat wij vanaf april 2021 aanbieden. Voor kinderen maar ook voor andere bezoekers valt in het stoomgemaal niet alleen een unieke ‘stoom experience’ te beleven, maar ook veel te leren over waterbeheer en techniek in het verleden en nu.”

Drie genomineerden
Inwoners van de gemeente konden tot en met 23 augustus hun stem uitbrengen op één van de drie door de Erfgoedcommissie van de gemeente genomineerde monumenten: Stoomgemaal Halfweg, de Margaretha’s Hoeve in Nieuw-Vennep en de Landbouwschool in Hoofddorp.

Open tijdens Open Monumenten Dagen
Stoomgemaal Halfweg is tijdens de komende Open Monumenten Dagen geopend voor publiek. Op zaterdag 12 en zondag 13 september zijn bezoekers van 12.00 tot 16.00 uur welkom en draait het gemaal onder stoom.

Het zijn de eerste twee dagen dat het gemaal dit jaar te bezoeken is. Vanwege de coronacrisis en enkele al geplande verbouwingen van de binnenruimte was dit niet eerder mogelijk.

Voor meer informatie: www.stoomgemaalhalfweg.nl.

Reacties