Voorzitter Koninklijke Horeca Nederland Haarlem: “Hopen op resultaat over drie weken”

Foto:

HAARLEM – Het nieuws over de aangescherpte coronamaatregelen voor de horeca is hard aangekomen bij Hildo Makkes Van der Deijl, voorzitter van de Haarlemse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland.

Bron NH Nieuws:

“Mijn vrees is heel erg groot”, zegt hij tegen NH Nieuws.

Na de persconferentie heeft Van der Deijl direct gekeken naar de roosters voor zijn personeel. Naast voorzitter is hij de eigenaar van drie cafés in Haarlem. “Ik heb even snel gerekend en ik heb de komende weken een kwart minder uren te verdelen”, vertelt hij.

Vanavond maakte premier Rutte nieuwe coronamaatregelen bekend en die treffen de horeca hard. Vanaf morgen moeten alle horecagelegenheden om 22.00 uur de deuren sluiten en vanaf 21.00 uur mogen er geen nieuwe bezoekers naar binnen.

“Ik heb echt het gevoel dat de horeca het pispaaltje is”

Van Der Deijl vindt het oneerlijk hoe hard de horeca nu geraakt wordt. Volgens hem hebben de horeca-ondernemers de afgelopen maanden heel hard gewerkt om alles zo veilig mogelijk te houden. “Wij moeten ons continu aanpassen, daar heb ik veel moeite mee.”

Niet de horeca-ondernemers, maar de gasten en handhaving zijn volgens Van Der Deijl het probleem. “Wij houden ons aan alle regels, maar sommige gasten totaal niet”, zegt hij. “En op straat en in winkels zie je het continu misgaan, maar daar wordt niks aan gedaan. Ik heb echt het gevoel dat de horeca het pispaaltje is.

Lege tafels

Voor de ‘natte horeca’, oftewel de (nacht-)cafés, zijn de maatregelen heel erg zwaar. “Veel gasten gaan na het restaurant nog even een drankje doen in het café. Maar nu kunnen ze na 21.00 uur al niet meer naar binnen. Die klanten lopen wij dus allemaal mis.”

Sinds Noord-Holland door buurlanden wordt aangemerkt als corona-risicogebied blijven de toeristen weg. “We zien daardoor echt lege tafels in de Haarlemse horeca.”

Voor de horeca is het nu te hopen dat het aantal besmettingen de komende drie weken af gaan nemen. “En ik hoop dat de overheid ons dan ook weer beloond als we het goed doen”, zegt Van Der Deijl.

Zie ook NH NIEUWS

Reacties