Buurt-bandencheck van Tyre Club moet Haarlem schoner en veiliger maken

Foto: Tyre Club

Haarlem heeft een primeur met de eerste buurt-bandencheck van Nederland. Hiermee wil Tyre Club samen met duizend Haarlemmers vanaf 1 oktober tot het einde van het jaar 18 ton CO2-uitstoot besparen.

Het mobiele bandenservicebedrijf, dat meerdere regio’s in Nederland bedient maar de roots in Haarlem heeft, roept inwoners van de stad op zich samen met buren aan te melden. Bij tien aanmeldingen in één straat komt Tyre Club op de bakfiets langs om de banden gratis weer op de juiste spanning te brengen en de profieldiepte en slijtage te controleren.

Prettig voor portemonnee en leefomgeving
“We willen een bijdrage leveren aan een milieuvriendelijker en veiliger Haarlem”, zegt Peter Veldhoven, oprichter van Tyre Club. “Banden die in goede conditie zijn, kunnen een hoop verspilling voorkomen. Zo ontlast een automobilist het milieu door brandstof en uitstoot te besparen én het bevordert de veiligheid. Dat is niet alleen prettig voor je eigen portemonnee, maar ook voor je leefomgeving.”

Haarlemmers kunnen zich voor de buurt-bandencheck aanmelden op www.tyreclub.nl/buurt-bandencheck/. Wanneer je aangeeft in welke buurt je woont, krijg je de keuze tussen drie data in oktober en november. Op de gekozen datum kan je een ochtend of middag boeken. Wie zich aanmeldt, krijgt een link van Tyre Club opgestuurd om te delen met alle buren in de straat. Bij tien aanmeldingen in dezelfde straat komt Tyre Club op de bakfiets langs voor de gratis buurt-bandencheck. En het is niet nodig om hiervoor thuis te blijven. Tyre Club brengt de banden weer op de juiste spanning en stelt een bandenrapport op waarin staat hoe het met de banden gesteld is.

Geen idee van staat van de banden
Peter Veldhoven: “Om een beeld te schetsen: wanneer jouw banden en die van negen buren weer in topconditie zijn, bespaar je samen in CO2-uitstoot al een enkeltje naar Parijs. Het is opvallend hoeveel mensen geen idee hebben wat de staat van hun banden is. Ze rijden bijvoorbeeld door op versleten of zachte banden – 60 procent van alle automobilisten in Nederland rijdt op banden met een te lage bandenspanning – of ze ruilen hun winterbanden niet om. Dat is regelmatig de oorzaak van een verkeersongeval en bovendien verbruik je per jaar wel €100,- tot €150,- extra aan benzine. Met Tyre Club willen we dat bewustzijn en de band van auto-eigenaren met hun banden versterken.”

Daarvoor introduceert Tyre Club een nieuwe manier van bandenservice. Tyre Club is begin dit jaar gestart als een puur mobiel bandenservicebedrijf, vanuit de gedachte dat veel auto-eigenaren het vervangen van banden bij de garage als frustrerend ervaren. De Haarlemse start-up komt bij de particulier voor de deur of wisselt de banden van alle auto’s op locatie voor de wagenparkbeheerder. De populairste dienst is de periodieke bandencheck: een abonnement voor vier keer per jaar controle en het op spanning brengen van de banden, vaak gecombineerd met een zomer- en winterwissel en opslag van de banden. En alles is eenvoudig in te plannen via de Tyre Club-website.

Reacties