Rotary Club Haarlem-Oost steekt ouderen van Vier het Leven hart onder de riem

Foto: Neel van Erve

Leden van Rotary Club Haarlem-Oost bezoeken ouderen tijdens ‘Week tegen Eenzaamheid’ als alternatief voor bezoek aan tentoonstelling ‘Allemaal Haarlemmers’ in Museum Haarlem.

Wat een mooie ochtend had moeten worden voor vijftien gasten van Vier het Leven, viel door corona alsnog in het water. Op vrijdag 2 oktober zouden vijftien ouderen van Vier het Leven, een stichting die culturele evenementen organiseert voor ouderen om zorgeloos te kunnen genieten, begeleid en gesponsord door leden van de Rotary Haarlem-Oost een bezoek brengen aan de tentoonstelling ‘Allemaal Haarlemmers’ in het Museum Haarlem. Doel van het evenement was niet alleen een heerlijk dagje uit voor de ouderen, maar ook het vragen van aandacht voor de groeiende eenzaamheid onder ouderen.

Anne-Marie Koster, Coördinator Vier het Leven Noord-Holland: “Door de corona crisis waren wij de afgelopen maanden gedwongen om ons programma voor ouderen af te lasten. Net nu wij mondjesmaat, in aangepaste vorm, weer ontspanning konden bieden aan onze gasten, slaat het virus weer toe. Voor veel ouderen betekent dit naast onzekerheid over hun gezondheid dat hiermee de kans op eenzaamheid weer toeneemt. Een zorgelijke ontwikkeling”.

Om de gasten een hart onder de riem te steken, is er een alternatief bedacht. De leden van de Rotary Haarlem-Oost gaan op de dag van het evenement langs bij de ouderen die hun uitje mislopen en bieden naast een mooi boeket een luisterend oor aan.

Linda Wegman, directeur Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving (VWC) en initiatiefnemer vanuit de Rotary Haarlem-Oost: “Sterke sociale netwerken verminderen de kans op eenzaamheid. Leden van de Rotary lopen hiermee minder kans om op latere leeftijd eenzaam te worden. Temeer een reden om vanuit onze club aandacht te vragen ten behoeve van ouderen die deze netwerken missen. Vandaar het idee van een evenement op 2 oktober en bij het wegvallen ervan een bezoek aan de mensen thuis”.

Aanvullend hierop stelt Fabio Alho, mede-Rotary lid, “het is voor ons een feestje en een kleine moeite om de ouderen persoonlijk te bezoeken. Zodra de Corona crisis het toelaat gaan wij alsnog met ze op pad om ze een geweldige dag te bezorgen”.

Mevrouw Horst-Leenhouts met boeket van Rotary Haarlem-Oost

Meer over de ‘Week tegen Eenzaamheid’
Tijdens de ‘Week tegen Eenzaamheid’, van 1 tot en met 8 oktober, is er door het gehele land aandacht voor het thema eenzaamheid. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten in Haarlem en wat je als bewoner tegen eenzaamheid onder mede bewoners kunt doen op www.haarlemvoorelkaar.nl (Onder Nieuws) of bezoek de website van eentegeneenzaamheid.nl voor meer informatie over dit thema.

Het Initiatief van de Rotary Haarlem-Oost en de Stichting Vier het Leven is mede tot stand gekomen door het Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving (VWC). Het VWC heeft op verzoek van de Rotary Haarlem-Oost geholpen bij het koppelen van de Rotary aan het goede doel.

Reacties