Zandvoort hult zich in diepe rust tijdens herfstvakantie

Foto: Wim Meijer Fotografie

Zorgt de herfstvakantie normaal altijd nog even voor een opleving van het toerisme in de populaire Noord-Hollandse badplaats, dit jaar is de stilte er indrukwekkend. Corona zorgt voor lege straten, afgesloten terrassen, verlaten strandpaviljoens en een boulevard waar de afgelopen weekend gecreƫerde zandsculpturen verlaten over de lege boulevard uitkijken.

Het is een bizarre aanblik. De herfstvakantie trekt ieder jaar volop toeristen naar de kust, zowel uit eigen land als vooral ook uit Duitsland. Dit jaar dus niet. Inmiddels kleuren zowel Nederland als onze omliggende landen allemaal rood als het om de corona-code gaat. Reizen is dus uit den boze en ook je buitenshuis begeven en andere mensen ontmoeten is even not-done.

Bezorgen en afhalen
Gezondheid boven alles, maar we kunnen er niet omheen dat dit alles een enorme aanslag is op het wel-en-wee van iedere horecaondernemer. En daar zijn er veel van in Zandvoort. Sommigen proberen nog een beetje van hun verlies van de door de regering opgelegde sluiting te beperken door de mogelijkheid te bieden van het afhalen en/of bezorgen van maaltijden. Maar zonder toeristen is dat toch in veel gevallen een druppel op een gloeiende plaat.

Strandpaviljoens… blijven staan of toch maar niet?
En dan de strandpaviljoens. Inmiddels is er toestemming dat de niet-permanente paviljoens deze winter mogen blijven staan. Alleen moeten ze dan wel gesloten blijven. Sommigen maken daar gebruik van en sparen op die manier de op- en afbouwkosten alsmede transport en opslag. Anderen daarentegen halen toch hun paviljoen weg, wellicht vanwege de verzekering. Immers: in herfst en winter is er meer risico op stormschade.

Ook een verlaten Zandvoort blijft mooi
Ondanks de grote leegte in de straten, het strand en de boulevards blijkt Zandvoort, voor die weinige bezoekers, nog altijd de moeite waard. Een wandeling op de boulevard bij temperaturen van een graadje of 15, weinig wind, en schitterend licht door de zon en bewolking die elkaar afwisselen. Het blijft breeduit genieten.

Foto-impressie van Zandvoort tijdens een bizarre herfstvakantie
Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer ging afgelopen week, tijdens die bijzondere herfstvakantie, een middagje langs in Zandvoort en maakte bijgaande foto-impressie:

Reacties