Plan voor wandelboulevard langs Spaarne in Haarlem ‘moet afgestoft worden’

Foto: NH Nieuws video screenshot

HAARLEM – Tijdens de voorjaarslockdown zijn veel Haarlemmers besmet geraakt met het wandelvirus. En nu we weer meer thuiswerken en de horeca is gesloten, is ook dit weer een goede manier om te ontspannen. Moet de stad zich meer aanpassen aan deze nieuwe, gezonde behoefte van de inwoners?

Bron NH Nieuws:

Volgens oud-stedenbouwkundige Jan Dekker van de gemeente Haarlem zijn er nog wel wat ideeën uit een 25-jarig oud Spaarneplan, voor een aaneengesloten wandelboulevard langs de rivier. Tijdens een discussie van het debatcentrum Pletterij vanavond over ‘De Ontspannen Stad’ wordt dit Spaarneplan weer afgestoft. Uit een serie bijeenkomsten die de Pletterij samen met NH Nieuws hield in het voorjaar, blijkt dat de Haarlemmers verlangen naar een stad waar minder gehaast wordt geleefd.

Het Spaarneplan dat in 1990 door Marlies van Diest ontworpen is om de stadsontwikkeling te bepalen vanuit de kracht van de rivier, werd eerst in 1994 door de Heemsteedse en later in 1995 door de Haarlemse gemeenteraad omarmd. En inderdaad zijn op dit plan woonvisies gebaseerd en is de oever langs het Spaarne in Haarlem-oog zienderogen opgeknapt.

Barrières

Maar de Spaarneboulevard in de oude stad is volgens gepensioneerd stedenbouwkundige Jan Dekker nog niet goed uit de verf gekomen, vertelt hij aan NH Nieuws tijdens een herfstwandeling. “Het was de ambitie om over de hele lengte van het Spaarne tenminste aan één kant een goede, gangbare wandelmogelijkheid te hebben. En dan veronderstel ik dat het goed met elkaar in verbinding staat en dat je door je kan lopen en dat je niet tegen allerlei barrières aan loopt en niet weer hoeft over te steken.”

De heringerichte boulevard vanaf de Prinsenbrug tot aan het politiebureau aan de Koudenhorn bewandelt Dekker met gemengde gevoelens. “Hier is de oever volgezet met allerlei toestanden”, wijst hij naar grote plantenbakken met zitjes, elektriciteitskastjes en prullenbakken. Het is hier niet ruim opgezet, zoals iets noorderlijker.

Ook dat de wandelroute hier niet overal pal langs het water loopt, vindt hij jammer. Maar bij de bocht naar wat het Donkere Spaarne wordt genoemd, vindt Dekker de openbare ruimte ronduit een gemiste kans.Stukkie lopen

“Dit is geen wandeling langs het Spaarne zoals het bedoeld is of waar mensen aan denken als ze zeggen ‘we gaan een stukkie lopen'”, concludeert hij bij de bocht waar ruim baan is voor de auto’s, maar waar slechts een smalle rand tussen het water en de vangrail overblijft voor de voetganger. Het is ook niet de bedoeling om hier te lopen, maar om over te steken. Maar daardoor mis je een fijne uitkijkplek achter die vangrail in de bocht. “De hoeveel asfalt tussen de twee parkeerstroken hier is idioot breed voor dat relatief weinige verkeer”, vindt de voormalige stedenbouwkundige van Haarlem. Hij pleit ervoor om dit onderdeel van het Spaarneplan toch snel op te pakken. “Bij een herinrichting komt er een heel royaal stuk meters vrij aan de oever om het wandelen langs het water mogeljik te maken.”

Het debat in de Pletterij is vanavond om 20.00 uur. Marlies Diest zal haar Spaarneplan toelichten en onder andere Bas van Leeuwen van D66 Haarlem zal met haar in discussie gaan.

Door de coronamaatregelen is er beperkt aantal plaatsen in de zaal.  Maar er is ook een livestream, die ook via de site van NH Nieuws wordt uitgezonden.

Zie ook de video op de website van mediapartner NH NIEUWS

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen