Spaarne Gasthuis onder grote druk tijdens tweede coronagolf: “Medewerkers zijn moe”

Foto: NH Nieuws, screenshot video

HAARLEM – Het Spaarne Gasthuis staat onder grote druk door de tweede coronagolf. Meerdere afdelingen liggen vol met coronapati├źnten en daardoor is de reguliere zorg afgeschaald met ongeveer vijftig procent. Ivo van Schaik, voorzitter van de raad van bestuur van het Spaarne Gasthuis, benadrukt dat de situatie onder controle is. Alle acute en noodzakelijk zorg gaan gewoon door, maar hij maakt zich wel zorgen over de piek die het ziekenhuis nog te wachten staat.

Bron NH Nieuws:

Bestuursvoorzitter Ivo van Schaik maakt zich zorgen over de piek die het ziekenhuis nog te wachten staat. – NH Nieuws

Het Spaarne Gasthuis staat in een van de zwaarst getroffen regio’s van ons land en daarom is het niet verwondelijk dat er veel coronapatienten in het ziekenhuis liggen op zowel de gewone verpleegafdeling als op de intensive care. Er zit volgens Van Schaik wel een groot verschil tussen de eerste en tweede coronagolf. “De eerste was snel, hoog en heftig. Deze gaat trager, geleidelijk en wat langer door. Maar het is ook wat uitzichtlozer en ik denk dat dat maakt dat mensen deze ook als wat zwaarder zien.”

Het grootste verschil is dat het ziekenhuis in deze tweede golf, de reguliere zorg maximaal probeert te houden en dat was in de eerste golf veel verder afgeschaald.

Medisch personeel

De grootste uitdaging voor het ziekenhuis is het organiseren van medisch personeel. Omdat er steeds meer Covid-patienten bijkomen, worden er steeds meer bedden voor deze groep beschikbaar gemaakt. Maar er zijn ook verpleegkundigen nodig voor de zorg voor deze patienten en het blijkt lastig te zijn om die altijd te vinden. Van Schaik roept verpleegkundigen met medische papieren die niet aan het werk zijn, op om te komen helpen. “We hebben die extra handen heel hard nodig nu.” (Aanmelding kan via [email protected])

Ondertussen maakt hij zich zorgen over de draagkracht van de medewerkers, omdat die al langere tijd onder grote druk staan.

De medewerkers zijn moe en dat snap ik heel goed.

IVO VAN SCHAIK, VOORZITTER RAAD VAN BESTUUR SPAARNE ZIEKENHUIS

Het ziekenhuis is constant bezig om zich voor te bereiden op nog meer corona-patienten die binnen gaan komen. Volgens Van Schaik loopt de opname van patienten altijd achter de cijfers aan. Dus hij verwacht nog een aanzienlijke stijging van het aantal coronapatienten. De vraag of het ziekenhuis dat aan kan en ook de acute en noodzakelijk zorg kan verlenen, is iets wat Van Schaik constant bezig houdt.┬á “Het lukt tot nu toe goed en ik hoop dat verder niet onder druk komt te staan en daar maak ik me oprecht wel zorgen over.”

Zie ook het videoverslag op de website van mediapartner NH NIEUWS

Reacties