Haarlem viert 775-jarig bestaan: “Door haar ligging aan de kust is zij altijd populair geweest”

Foto: Charles Duijff

In de 775 jaar dat Haarlem als stad bestaat is er heel wat verkocht en verhandeld. “Juist door de ligging was Haarlem altijd populair,” aldus kunsthistoricus Alexander de Bruin. In de eerste aflevering van deze vierdelige serie ‘De Gezichten van Haarlem’ staat de handel in de stad centraal.

Bron NH Nieuws:

De Bruin is werkzaam als conservator van het Noord-Hollands Archief.  “In de zestiende en  zeventiende eeuw waren bier, vlees én vis gewilde producten juist door de ligging: dichtbij de kust, tussen het water uit de duinen en natuurlijk het Spaarne. Er was altijd verse aanvoer van vis, dat gretig aftrek vond op de Vischmarkt.”In de negentiende eeuw verschijnen steeds meer winkels in Haarlem. De Bruin: “De oudste foto die we hebben in ons Noord-Hollands Archief is van het pakhuis van Van der Pigge uit 1852, de drogisterij, die toen twee panden had en nog altijd een winkel heeft aan de Gierstraat.”

Drogisterij

De drogisterij van Van der Pigge is nog altijd in handen van dezelfde familie als de oprichter. Maar de achternaam is veranderd: bedrijfsleider Sophie van Os is samen met haar moeder eigenaar. “Ik heet geen Van der Pigge, omdat de grondlegger van deze drogisterij alleen maar dochters had. In die tijd mochten vrouwen niet erven. De eerste keer is het bedrijf van vader op schoonzoon gegaan. Ik ben na mijn vader, die helaas is overleden, de zesde generatie in familieopvolging.”

SOPHIE VAN OS, BEDRIJFSLEIDER DROGISTERIJ VAN DER PIGGE

Sophie van Os is trots op haar winkel en wil klanten vooral “liefdevol” helpen aan kruiden voor klachten als verkoudheid, stress en gewrichtspijn. “We verkopen vaak nog dezelfde kruiden als uit 1849. Wij dragen ook vanaf die tijd een ouderwetse stofjas. De liefde voor onze winkel is voelbaar bij al onze medewerkers en we houden allemaal van dit oude pand. We zijn zeker van plan om nog 775 jaar door te gaan!”Wijn voor 30 cent

Wijninkoperij Okhuysen is net als de drogisterij een eeuwenoud gezicht in de Haarlemse binnenstad. “Al sinds 1867. In het begin veel vanuit Frankrijk en de wijn werd met een trekschuit gebracht naar Leiden of Den Haag. Een goede fles wijn kostte in die tijd 30 cent. In 1874 vroeg een klant: “Wees zo goed bij niet vriezend weder (weer, red.) per schipper te verzenden, twee ankers gewone rode wijn; bij vriezend weder te wachten met verzenden!Teylers, het oudste museum van Nederland, dat ooit nog bezocht werd door Napoleon, helpt ook mee aan de vele winkelende bezoekers. Michel Hommel, hoofd publiekszaken: “Haarlem heeft een paar hele mooie parels die je zou moeten bezoeken: de Grote Markt, de Bavo, het Frans Halsmuseum. Teylers hoort daar ook bij, we zijn sinds 1784 nooit verhuisd. Het is zo verbonden met de stad, ons museum draagt bij aan het succes van de stad. Uit onderzoek blijkt dat onze bezoekers ook vaak een dagje Haarlem er aan vastknopen.”Zie ook VIDEO op website mediapartner NH Nieuws

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen