Vogelhospitaal sluit hek voor publiek wegens vogelgriep

Foto: Vogelhospitaal Haarlem

HAARLEM-NOORD – “Helaas gaat ons hek tijdelijk dicht voor het publiek!” vertellen de beheerders van het Vogelhospitaal in Haarlem-Noord. “De uiterst besmettelijke vogelgriep is een bedreiging voor onze opgenomen vogels en wij willen een sluiting door de NVWA voorkomen.”

Het is inmiddels een verschijnsel waar we bijna jaarlijks mee te maken hebben, vooral in tijden van de vogeltrek: de Vogelgriep, ofwel de beruchte ‘aviaire influenza’, die zich steeds verder uitbreid, ook in deze omgeving. Er worden vaker en meer dode watervogels aangetroffen. Sinds 23 oktober 2020 geldt er een ophokplicht voor alle commerciële bedrijven die pluimvee houden in Nederland.

Om het besmettingsrisico te beperken kan het publiek zelf tijdelijk geen gewonde of zieke vogels naar het Vogelhospitaal aan de Vergierdeweg 292 brengen. Wie een zieke of gewonde vogel wil helpen, kan de dierenambulance bellen.

Overdracht verloopt via contact met zieke dieren of hun uitwerpselen. De plaag treft met name hoenderachtigen en watervogels, maar kan gemakkelijk overspringen naar andere soorten. Sommige vogels sterven direct na de eerste besmetting.

Raak nooit een dode of verzwakte watervogel met blote handen aan

Het advies luidt: “Raak nooit een dode of verzwakte watervogel met blote handen aan. U kunt de dierenambulance bellen voor het ophalen van verzwakte vogels.” Dode vogels kunnen ook door Spaarnelanden opgehaald worden als ze niet op privéterrein liggen.

Lees HIER hoe te handelen bij het aantreffen van dode vogels.

Telefoonnummers:
Dierenambulance Noord-Holland Zuid, tel: 088 – 811 3680 (spoednummer dag en nacht), Regionale Dierenambulance, tel.: 023 – 533 4323 óf voor gemeente Velsen: Dierenambulance Velsen, tel.: 0255 – 533 239.

Reacties