Burgemeester Wienen: ‘Gemeentebestuur steunt de strijd tegen huiselijk geweld’

Foto: Arjan Hooiveld

‘Het is een schandaal dat zoveel vrouwen niet veilig zijn thuis. We moeten een statement maken: Blijf van elkaar af.’ Met die woorden gaf burgemeester Jos Wienen woensdag 25 november – de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen – het startschot voor de Haarlemse campagne Orange the World.

Voor het vijfde jaar op rij worden in Nederland 16 dagen lang markante gebouwen oranje verlicht. Ook in Haarlem kleuren er gebouwen oranje.

In aanwezigheid van zo’n 19 gasten, onder wie gemeenteraadsleden Jacques Amand (Trots op Haarlem), Gertjan Hulster (Actiepartij), Mini Schouten (PvdA), Statenlid Annette de Vries (PvdA) en directeur Veilig Thuis Kennemerland Wianne Brandt, opende burgemeester Jos Wienen de Haarlemse campagne om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meer in het bijzonder voor huiselijk geweld.‘Het is volstrekt onaanvaardbaar dat er mannen zijn die denken dat ze thuis een vrijbrief hebben om hun gang te gaan. Dat is onaanvaardbaar en ook onacceptabel. Het is goed dat er aandacht is voor huiselijk geweld. Thuis is de plek waar je veilig hoort te zijn’, aldus de burgemeester. ‘Het gemeentebestuur staat volledig achter de strijd tegen huiselijk geweld’ Met een symbolische handeling kleurde de burgemeester vanuit De Refter in het Haarlemse stadhuis de Grote of St Bavo oranje. Ook het stadhuis in Haarlem, de Molen de Adriaan, het Provinciehuis in Haarlem, het Raadhuis in Heemstede en het gemeentehuis in Bloemendaal, de dorpskerk in Bloemendaal en 15 andere gebouwen worden 16 dagen oranje verlicht. In het Raadhuis in Heemstede en bij het Kopje van Bloemendaal vond eveneens een officiële aftrap plaats in aanwezigheid van respectievelijke burgemeester Astrid Nienhuis en Elbert Roest.Campagne voor laagdrempelig melden geweld
Bijna de helft van van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in haar leven te maken met geweld, maar naar schatting meldt slechts 40 procent dit bij een vriendin, buurvrouw, arts of instantie, en maar 10 procent gaat naar de politie. De overgrote meerderheid blijft dus onder de radar, en krijgt nooit hulp. Nu vanwege de corona-crisis berichten over een toename van geweld vanuit de hele wereld binnenstromen, is melden belangrijker dan ooit. Maar dat blijkt in de praktijk nog knap lastig. Dat moet veranderen, vinden de Haarlemse vrouwenorganisaties Zonta Kennemerland Zuid, Soroptimist club Haarlem-Kennemerland en VVAO afdeling Haarlem. Zij sluiten zich daarom aan bij de petitie – die op hun intitiatief is gestart en inmiddels landelijk is uitgerold – om de regering oproepen om met een integraal verbeterplan te komen, om deze gaten te dichten en te zorgen dat iedere vrouw iedere vorm van geweld kan melden, en dan passende hulp kan krijgen. De Haarlemse burgemeester Wienen ondertekende deze petitie tijdens de bijeenkomst in De Refter en steunt daarmee de oproep van de vrouwenorganisaties.

Reacties