Aandacht voor zuiver drinkwater op basisscholen in Boerhaavewijk

Foto: SportSupport

Ook dit jaar werkten JOGG Noord-Holland, PWN en de PABO-studenten van Hogeschool Inholland Haarlem en Alkmaar samen aan een programma voor waterlessen. Het doel is om zuiver drinkwater onder de aandacht te brengen van de leerlingen van groep 3 tot en met 8 van basisscholen in de verschillende JOGG-gemeentes in Noord-Holland. JOGG Haarlem is daarbij de coördinerende gemeente.

De gastlessen op de basisscholen worden verzorgd door PABO-studenten van Inholland Haarlem en Alkmaar. Zij krijgen daarvoor toegang tot informatie vanuit PWN en vanuit JOGG om educatief een goede lessen in elkaar te zetten. Na goedkeuring van hun Inholland-docenten mogen zij aan die lessen uitvoering geven op basisscholen in verschillende gemeenten die zich daarvoor bij de JOGG-regisseurs hebben aangemeld.

Waterlessen in Haarlem
Cora Zijlstra (32) maakt deel uit van het JOGG-team Haarlem en Stichting SportSupport Kennemerland: ‘Omdat wij in Haarlem meedoen aan het landelijke leer- en verandertraject Terugdringen Gezondheidsverschillen, waarbij diverse samenwerkingspartners zich hebben verenigd in een Alliantie Boerhaavewijk Gezond, vonden wij dit een mooi middel om vanuit die samenwerking de waterlessen op bassischolen in de Boerhaavewijk te laten plaatsvinden. Vier basisscholen in de wijk waren direct enthousiast over het waterprogramma: basisschool Al Ikhlaas, basisschool De Globe, CBS De Wadden Boerhaavewijk en RKBS Don Bosco.’Elke donderdag tijdens de schoolperiode in oktober stond een van deze vier scholen in de Boerhaavewijk in de belangstelling en afhankelijk van het aantal groepen per school verzorgden de Inholland-studenten drie tot zes waterlessen. Zij leerden de kinderen over waterwinning in de duinen, waarom water gezond is en suikerhoudende drankjes niet en ook werd er door de leerlingen zelf geëxperimenteerd met waterzuivering. Cora: ‘De waterlessen sluiten perfect aan bij het grotere doel van de Alliantie, alsmede bij de georganiseerde themaweek “Samen Gezond in Boerhaavewijk” met allerlei bijzondere online activiteiten in de herfstvakantie.’

De PWN Binnentap cadeau
PWN steunt de Alliantie Boerhaavewijk Gezond en heeft op eigen initiatief een watertappunt beschikbaar gesteld als cadeau voor een van die scholen in de wijk die laten zien bewust bezig te zijn met drinkwater. Zodoende krijgt basisschool De Wadden Boerhaavewijk in december uit handen van PWN een binnenwatertappunt overhandigd: de PWN Binnentap. Tappunt en installatie zijn verder mede mogelijk gemaakt door JOGG Haarlem, Stichting SportSupport en de school zelf.

Reacties