Schiphol blijft open, maar níet om te shoppen!

Foto: Wim Meijer Fotografie

SCHIPHOL – Het zou zomaar verkeerd kunnen worden begrepen: premier Rutter zei gisteren dat Schiphol open bleef. Daarin doelde wel op het vliegen, en niet op de winkels. Dus naar Schiphol toe om buiten de lockdown om lekker te ‘funshoppen’ zit er écht niet in.

(bron: NH  Nieuws)

Ook op Schiphol gaan alle niet-essentiële winkels tot 19 januari dicht. Dat laat een woordvoerder van Schiphol weten aan NH Nieuws. Zowel op Schiphol Plaza als achter de security en paspoortcontrole moeten zaken met bijvoorbeeld kleding, elektronica en sieraden de deuren sluiten. Vliegen blijft mogelijk, al gaf premier Rutte het dringende advies om niet te reizen.

Net als in de rest van Nederland blijven de noodzakelijke winkels, zoals supermarkten, apotheken en drogisterijen op Schiphol open. Verder gaan alle zaken op de luchthaven dicht. Voor Schiphol blijft gelden dat in het beveiligde gebied restaurants, cafés en business class-lounges open kunnen blijven. Na 20.00 uur mag er geen alcohol meer worden verkocht.

Drukke piekuren
Ondanks de harde lockdown in Nederland moeten reizigers zich schrap zetten voor een aantal drukke piekuren op Schiphol. Vanaf morgen is het voor passagiers uit risicogebieden buiten de Europese Unie verplicht een negatieve testuitslag bij zich te hebben. Bovendien moeten alle reizigers een gezondheidsverklaring op zak hebben. Beide documenten moeten met het paspoort worden gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee.

Vollere vluchten
De plotselinge piekmomenten worden volgens Schiphol veroorzaakt door vollere vluchten die tegelijk aankomen. Het is extra druk door reizigers die tijdens de kerstperiode bij hun familie willen zijn en via Schiphol overstappen. Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer heeft het kabinet gevraagd om meer grenswachten van de marechaussee. Schiphol zet meer personeel in voor crowdcontrol en werkzaamheden in de terminal die de doorstroming in de weg zitten zijn opgeschort.

Minister-president Mark Rutte riep Nederlanders vanavond op geen niet-noodzakelijke reizen te boeken tot half maart. Dat dringende advies gold eerst tot half januari.

Reacties