Nieuws.nl feliciteert van harte 40-jarig Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving

Foto: Charles Duijff compilatie VWC/Pixabay

Op 18 december bestaat het Vrijwilligerscentrum veertig jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden!

In de beginjaren bestond het bevlogen team uit twee coördinatoren en een tiental vrijwilligers. Inmiddels zijn we veertig jaar verder en is de naam officieel omgedoopt tot Vrijwilligerscentrum Haarlem & Omgeving (VWC) en werken er 7 beroepskrachten en ongeveer 200 vrijwilligers. In al die jaren is de missie, “Mens en organisatie verbinden door het ondersteunen en stimuleren van vrijwillige inzet” en de visie, “Vrijwilligerswerk is er altijd en voor iedereen en maakt Haarlem en omgeving een beetje mooier”, nog altijd gelijk gebleven!

Het VWC richt zich van oudsher op drie pijlers: bemiddeling, promotie en advies. Inmiddels zijn er iedere dag duizenden vrijwilligers via het VWC actief in Haarlem en omgeving en zijn er ruim 300 (vrijwilligers)organisaties aangesloten bij het VWC.

Een groot deel van de dienstverlening is inmiddels online. Via de website vinden 4.000 mensen jaarlijks een vrijwilligersfunctie die bij ze past. Zo zijn er onder meer functies binnen de kunst en cultuursector, de zorg en de milieusector. Alles is mogelijk, van een bestuursfunctie tot gastvrouw in een museum. Door corona neemt de onlinedienstverlening alleen maar toe. De crisis heeft ervoor gezorgd dat het aanbod van bewoners in Haarlem alleen maar is toegenomen. Velen van hen willen juist nu wat betekenen voor een ander en daar bemiddelt het VWC graag bij.

Linda Wegman, directeur VWC: “Iets goeds doen voor een ander is van alle tijden. Iedere Haarlemmer kan op enig moment in het leven iets terug doen voor de samenleving. Wij zijn trots op onze lange historie in de stad. We zien dat de rol van het VWC nog lang niet is uitgespeeld. Sterker nog, die wordt steeds belangrijker”.

De redactie van Nieuws.nl feliciteert alvast alle medewerkers betrokken bij het Vrijwilligerscentrum met deze liefdevolle mijlpaal. Jammer dat door de covid-omstandigheden geen feest kan worden georganiseerd. Ze trakteren je daarom met veel plezier op een virtuele stadswandeling door Haarlem.

Tijdens deze leuke en informatieve tocht word je meegenomen naar vijf historische plekken in het centrum van Haarlem en staat goed doen door de eeuwen heen en het vrijwilligerswerk centraal.

Met dank aan Gildegids Hans van Roode, de vrijwilligers en Springtij film uit Haarlem.

1. Gedempte Oude Gracht Vrijwilligerscentrum Haarlem en omgeving
2. De Grote Markt
3. Het Prinsenhof
4. Het Begijnhof
5. De Nieuwe Groenmarkt

Zie voor veel meer informatie de volledige NIEUWSBRIEF van het Vrijwilligerscentrum

Reacties