112

Meer cybercrime dan inbraken in Haarlem tijdens tweede lockdown

Foto: Pixabay

Sinds de tweede lockdown is het aantal cybercrime-meldingen in Haarlem flink toegenomen. Van september tot en met november was het aantal cybercrimes er zelfs hoger dan het aantal inbraakmeldingen. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de invloed van de lockdowns op criminaliteit, op basis van politiecijfers.

De politie registreerde in Haarlem in de tweede golf (tot nu toe) 57 digitale misdaden waar phishing, helpdeskfraude en vriend-in-noodfraude voorbeelden van zijn. In diezelfde periode werden 14 inbraken gemeld. Mede door de coronamaatregelen lijkt criminaliteit daarmee te verschuiven naar online.

Door de tweede golf nam het aantal meldingen van online oplichting in Haarlem met 78,1% toe ten opzichte van een jaar eerder. In 2019 ging het van september tot en met november namelijk nog om 32 meldingen.

Noord-Hollanders lopen grootste risico op cybercrime
Van januari tot en met november 2020 kregen 9,2 op de 10.000 Noord-Hollanders te maken met cybercrime. Daarmee lopen Noord-Hollanders het grootste risico ten opzichte van inwoners van andere provincies. Het landelijk gemiddelde is 5,6 meldingen per 10.000 Nederlanders.

Meeste cybercrime-meldingen in de Laren en Waterland
Binnen Noord-Holland vallen inwoners van Laren dit jaar – relatief gezien – het vaakst in de handen van internetcriminelen. Gedurende 2020 waren er al 18,6 meldingen van cybercrime per 10.000 Laarders. Ook in Waterland (17,8), Langedijk (14,6) en Bloemendaal (13,2) zijn per 10.000 inwoners relatief veel cybercrime-meldingen.

Internetmisdaad werd daarentegen het minst vaak gemeld in Ouder-Amstel en Amstelveen. Hier vonden in 2020 tot aan november 4,5 incidenten plaats per 10.000 inwoners.

Reacties