Beeldhouwer Kees Verkade (79) overleden

Standbeeld 'Winkelen' in in Haarlem, de eerste opdracht voor een bronzen beeld van Kees Verkade
Foto: Wikipedia

De in Haarlem geboren kunstenaar Kees Verkade is overleden. Zijn familie heeft dat bekendgemaakt in een overlijdensadvertentie in verschillende kranten.

Kees Verkade werd geboren in Haarlem en had daar ook, in de Haarlemse Vishal,  zijn eerste tentoonstelling, die er mede toe leidde dat hij twee werken aan het Frans Hals Museum verkocht. Sindsdien, totdat hij later naar Monaco verhuisde, had hij zijn atelier in Zandvoort. In 1966 kreeg hij zijn eerste opdracht van de gemeente Haarlem voor het standbeeld Winkelen, of Stadten. Het standbeeld met de drie winkelende dames is te vinden in de Grote Houtstraat in Haarlem.

Andere bekende bronzen beelden zijn onder andere dat van Johnny Jordaan (Elandsgracht, Amsterdam), koningin Juliana en prins Bernhard (tuin paleis Soestdijk), Simon Carmiggelt (Eerste Weteringplantsoen, Amsterdam), koningin Wilhelmina (boulevard Noordwijk), Frits Philips (Eindhoven) en ‘Fietsles’ (Ubbo Emmiussingel, Groningen).

Onlangs legde Verkade de laatste hand aan een beeld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de corona-epidemie. Het beeld is ook bedoeld als dankbetoon aan alle zorgmedewerkers voor hun inzet tijdens corona. Voor het kunstwerk werd een crowdfundingsactie op touw gezet door de Stichting Dank Helden van de Zorg. Waar het komt te staan, is nog niet bekend.

Verkade overleed afgelopen dinsdag op 79-jarige leeftijd in Monaco, waar hij woonde.

Reacties