Boosheid in Haarlemse raad over demonstratievakken te dicht bij abortuskliniek

Foto: Wim Meijer Fotografie

HAARLEM – Na lang aandringen van de Haarlemse raad gaat burgemeester Jos Wienen toch onderzoeken of een demonstratievak verder weg van de ingang van de abortuskliniek Beahuis & Bloemenhove juridisch houdbaar is.

(bron: NH Nieuws)

Maar tot grote teleurstelling van bijna alle politieke partijen zegt hij dat niet te kunnen doen voor 27 januari, wanneer de eerste volgende demonstraties zijn aangemeld door de intimiderende demonstranten van stichting Donum Domini.

Wel bufferzone aan kant Heemstede
De Haarlemse politici zijn niet blij met hoe de burgemeester is omgegaan met hun motie. Ze hadden gevraagd om een bufferzone bij de achteringang van de abortuskliniek die uitkomt op Haarlems grondgebied. Aan de voorkant die in Heemstede ligt is door de burgemeester Astrid Nienhuis wel een bufferzone aangelegd, te weten aan de andere kant van een drukke straat.

Burgemeester Wienen zegt aan de Haarlemse zijde ook voor de overkant van de straat te hebben gekozen, om de demonstranten toch hun recht op betoging te geven en ook de privacy van de vrouwen die de kliniek bezoeken te waarborgen. Maar de straat is hier minder breed en ligt daarom niet zo ver weg als aan de Heemsteedse zijde.

‘Bufferzone ook niet genoeg’
Volgens Wienen helpt een bufferzone ook niet genoeg, omdat betogers dan de vrouwen alsnog kunnen volgen. Bij een demonstratievak mogen de betogers die plek niet verlaten, zo liet hij vlak voor de commissievergadering gisteravond in een brief aan de Haarlemse politici weten. Maar die uitleg kon bijna niemand waarderen.

Klik HIER om verder te lezen bij mediapartner NH Nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen