Bruinvis aangespoeld op strand Bloemendaal

Foto: SOS Dolfijn

Op het strand  van Bloemendaal is in de loop van de ochtend door wandelaars een levend gestrande bruinvis gevonden. Direct werd alarm geslagen want een bruinvis of andere walvisachtige op het strand is altijd een dier in nood en heeft dringend hulp nodig.

(bron: Zandvoort Inside / SOS Dolfijn)

Onmiddellijk gingen de hulpdiensten, een medewerker van SOS Dolfijn en een medewerker van Landgoed Hoenderdaell onderweg met de speciale dolfijnenambulance. Ondertussen werd de bruinvis op het strand goed verzorgd.

SOS Dolfijn is bezig om op Hoenderdaell een nieuw opvangcentrum te realiseren. Tot die tijd is hulpverlening beperkt tot een dier terug naar open zee helpen of een dier laten inslapen. Beide scenario’s werden onderweg alvast uitgewerkt en de KNRM stond al paraat met een vaartuig. Ter plaatse werd het dier beoordeeld door een deskundige. Het dier toonde lichte vermagering wat vaak een teken is voor onderliggende problemen. Tijdens transport vanaf het strand begon de bruinvis heftig te braken en overleed het dier.

De bruinvis, een volwassen mannetje, wordt overgebracht naar de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht waar uitgebreid onderzoek gaat plaats vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen