Wisenten spotten op Kraansvlak tussen Bloemendaal en Zandvoort

Foto: Ton van Steijn

Wisenten worden ook wel de Europese bizons genoemd en zijn de grootste, levende landzoogdieren van Europa. Nog niet zo lang geleden waren ze bijna uitgestorven, maar sinds 2007 leeft er een kudde wisenten in het Kraansvlak, een afgesloten deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, tussen Zandvoort en Bloemendaal.

(info: Wisenten.nl / foto’s: Ton van Steijn)

De wisentenkudde voelt zich prima thuis in de duinen. Sinds 2007 zijn er al meer dan vijfentwintig kalfjes geboren. Om de genetische basis van deze bedreigde diersoort te verbreden zijn er wisenten van het Kraansvlak verhuisd naar Spanje en wisenten uit Frankrijk naar het Kraansvlak gebracht. Vanuit het Kraansvlak is in 2016 ook een kleine groep naar De Maashorst gegaan, een natuurgebied in Noord-Brabant.Om de wisenten te kunnen zien is een speciaal ‘Wisentenpad’ uitgezet. Het Wisentenpad is een gemarkeerd wandelpad van ongeveer 4 kilometer, startend vanaf het Duinpieperpad, door het leefgebied van de wisenten. Van oudsher is het Kraansvlak een rustgebied voor de natuur, en daarom is deze route van 1 maart tot 1 september gesloten vanwege het broedseizoen voor vogels. Dat betekent dat het Wisentenpad nu nog  ongeveer 6 weken open is.

Foto-impressie Ton van Steijn
Fotograaf Ton van Steijn maakte bijgaande foto-impressie van de wisentenkudde dit met inachtneming van een veilige afstand, zeker nu bleek dat er in de kudde weer enkele jonge wisenten rondliepen.

Kijk voor de kaart van de wandelroute en voor de toegangsregels op www.wisenten.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen