Haarlemmerhout decor voor Klimaatalarm;  49 deelnemende gemeenten

Foto: klimaatalarm

Tijdens de klimaatdemonstratie van zondag 14 maart in de Haarlemmerhout, vertellen een aantal Haarlemmers hun persoonlijke klimaatverhaal. Veruit de meeste mensen weten dat het klimaat aan het veranderen is en dat we hier ‘iets aan moeten doen’. Maar hoe het ons raakt, wordt vaak vergeten.

10 verhalen
Vanaf 14.00 uur zullen 10 verschillende inwoners van Haarlem en omliggende gemeenten hun verhaal vertellen. De verhalen van deze 10 mensen zijn heel verschillend.

Duurzaamheidsondernemer Maurits Groen is al tientallen jaren actief op het gebied van natuur en milieu en heeft heel veel zien gebeuren dat hem raakt. Piet Veel, voorzitter van KNNV Haarlem – Vereniging voor Veldbiologie, zal vertellen wat klimaatverandering met de Kennemerduinen doet. Haarlemmer Siriman Sissoko is afkomstig uit Mali en zal vertellen hoe zijn land hard door de klimaatcrisis wordt geraakt. De officieuze Haarlemse Nachtburgemeester Joshua Baumgarten geeft een ‘spoken word’ versie van zijn klimaatalarm. Meer over het programma is te vinden op de social mediakanalen van de organisatie: de Haarlemse Klimaatcoalitie.

Ook actrice Anniek Pheifer treedt op als spreker: “Het is soms moeilijk om de hoop niet te laten varen. Dus laat ik eerlijk zijn. Ik ben bang. Niet zozeer dat ik mijn leven niet kan afmaken, maar wel bang dat het leven van onze kinderen een stuk moeilijker wordt. Met overstromingen en bosbranden. En klimaatvluchtelingen en uitgestorven diersoorten, dorre vlaktes, lege zeeën.”

De 10 verhalen zijn slechts een kleine selectie van alle verhalen die er te vertellen zijn. De Haarlemse Klimaatcoalitie roep iedereen op om zijn/haar eigen klimaatverhaal te delen met de hashtag #klimaatalarm2021. Door het delen van verhalen wil de coalitie mensen inspireren en verbinden in de aanpak van de klimaatcrisis.

49 gemeenten in Nederland
Het klimaatalarm vindt op 14 maart 2021 plaats in 49 gemeenten in Nederland. Deelnemers slaan tegelijkertijd alarm, zowel offline als online. In Haarlem kunnen deelnemers in de Haarlemmerhout, van 14.00 uur tot 15.00 uur zich laten horen. Er is plaats voor maximaal 1.000 mensen en de demonstratie is geheel Coronaproof. De coalitie vraagt alle deelnemers -offline en online- zich vooraf te registreren via www.klimaatalarm2021.nl.

De Haarlemse Klimaatcoalitie roept iedereen op om precies 15.00 uur op een ludieke manier een minuut lang geluid te maken. Niet alleen in Haarlem maar overal in de regio door buiten alarm te staan met claxons, bellen en pannendeksels.

De Haarlemse Klimaatcoalitie is nieuw en volop in ontwikkeling. De oprichters zijn een aantal maatschappelijke belangenorganisaties als FNV, Grootouders voor het Klimaat, Milieudefensie Haarlem, Raad van Kerken in Haarlem en Extinction Rebellion Haarlem. Daarnaast verklaart een groeiend aantal commerciële en niet-commerciële organisaties zich solidair met de doelstellingen van de klimaatcoalitie en het klimaatalarm. Ook helpen zij -bijvoorbeeld via sociale media- deelnemers te werven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen