Haarlem gaat rattenplaag aanpakken met nieuwe vallen

Foto: Pixabay

HAARLEM – De gemeente bindt de strijd aan met de steeds groter wordende populatie ratten in de stad. Eerder experimenteerde de gemeente in het Vondelkwartier met smartvallen. Die proef is succesvol gebleken. Daarom wil de gemeente Haarlem deze methode uitrollen naar andere wijken om ook daar de rattenplaag een halt toe te roepen.

(bron: NH Nieuws)

Klimaatverandering en rattengif
Volgens de gemeente is het aantal ratten in Haarlem toegenomen door de klimaatverandering en de aanscherping van het gebruik van rattengif. De overlast van ratten is structureel geworden en moet worden aangepakt.

De nieuwe SMART-rioleringsvallen moeten uitkomst bieden. In januari 2020 is de gemeente hiermee een proef gestart in het Vondelkwartier. Deze vallen zijn speciaal ontworpen om de ratten al aan te pakken in het riool. Het systeem detecteert warmte en beweging en vangt en doodt het beest bij de bron. Geen gif of lokaas nodig dus.

Het resultaat van deze proef was een afname van het aantal klachten van 76% ten opzichte van vorig aar. In wijken waar dit systeem niet werd gebruikt was er juist een toename van 25%. Daarmee lijkt deze methode effectief.

Hogere kosten
De nieuwe vallen zijn wel aanzienlijk duurder dan de huidige methode. Naar verwachting kost het zo’n 200.000 euro per jaar om de in de Vondelpark geteste methode ook in andere buurten uit te rollen. De gemeente verwacht dat bedrag tot en met 2026 jaarlijks te moeten investeren om definitief een eind te maken aan de rattenplaag.

Reacties