Vergroening Spaarndam gestart met planten eerste boom

Foto: Charles Duijff

Maandag 22 maart heeft de gemeente Haarlem een start gemaakt met het vergroenen van de Spaarndammerdijk in Spaarndam. Niet alleen omdat meer groen CO2 terugdringt en de gevolgen van de klimaatverandering helpt tegen te gaan, maar in Spaarndam ook om de weg veiliger te maken.

Wethouder Michel Rog plantte de eerste boom samen met de initiatiefneemster Simone Jay. Michel Rog: ”De dijk is smal en toch wordt er vaak te hard gereden. Door het planten van bomen en struiken dicht langs de weg, maken we de weg optisch smaller. Dit moet de snelheid naar beneden brengen”. De Spaarndammerdijk en in het verlengde hiervan de IJdijk en Visserseinde zijn lokale smalle dijkwegen omgeven door dijkwoningen tussen haven, Spaarne en binnenwater (IJ). De weg is niet toegankelijk voor middelzwaar en zwaar verkeer.

De dijk is enkele jaren geleden na intensief overleg met de Spaarndammers opnieuw ingericht, maar dit heeft niet geleid tot het verminderen van de snelheid op de dijk. Een aantal Spaarndammers is een burgerinitiatief gestart om de route over de dijk een groenere uitstraling te geven en optisch te versmallen om de snelheid terug te brengen.

De Dorpsraad Spaarndam heeft zich hierbij aangesloten en samen met de gemeente Haarlem wordt het nu uitgevoerd. Vanaf de Grote Sluis tot aan de Nieuwe Rijweg worden langs de dijk hagen, bomen en heesters aangeplant, voornamelijk aan de zuidzijde van de weg.

Reacties