Update corona-ontwikkelingen regio Kennemerland

Foto: Unsplash

Eerste pop-up vaccinatielocatie van Nederland opent in Zandvoort, Vaccinatielocatie Beverwijk geopend, 45.000 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd in Kennemerlan, 1725 nieuwe besmettingen en nog meer cijfers over de afgelopen week in de regio Kennemerland

Eerste pop-up vaccinatielocatie van Nederland opent in Zandvoort
GGD Kennemerland opent maandag 29 maart in Zandvoort de eerste pop-up vaccinatielocatie van Nederland. De pop-up units staan minimaal één dag op een locatie en maximaal tien weken. In Zandvoort is gekozen voor de maximale termijn.

In de pop-up vaccinatielocatie is ruimte voor 78 cliënten per dag. GGD Kennemerland heeft gekozen voor een periode van tien weken omdat ouderen in Zandvoort met Pfizer gevaccineerd worden en zo de eerste en tweede prik op dezelfde locatie kunnen krijgen.

Het is mogelijk om op de openingsdag langs te komen voor een item, neem hiervoor contact op.

Vaccinatielocatie Beverwijk succesvol geopend
De vaccinatielocatie op P0 bij de Bazaar in Beverwijk is op maandag 22 maart succesvol geopend door burgemeester Martijn Smit. Op de locatie wordt zeven dagen per week gevaccineerd. De vaccinatielocatie is geopend van 09.00 tot 16.30, met uitzondering van maandag en vrijdag. Dan is hij geopend van 12.30 tot 20.00. De testlocatie is zeven dagen per week van 08.30 tot 17.00 geopend. Beeldmateriaal van de opening is hier te downloaden.

Na de opening in Zandvoort maandag openen nog locaties in IJmuiden (12 april) en Uitgeest (13 april).

Ruim 45.000 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd in Kennemerland
GGD Kennemerland heeft in totaal inmiddels 45.384 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd. Op 15 januari 2021 is GGD Kennemerland gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers; eerst de verpleeghuiszorg en sinds 15 februari ook de langdurige zorg. Op 26 januari is daarnaast gestart met het vaccineren van mobiele thuiswonende 90-plussers, gevolgd door mobiele thuiswonende 65-90-jarigen (van oud naar jong).Momenteel wordt de doelgroep 75+ gevaccineerd. Een groot aantal zorgprofessionals heeft inmiddels ook de tweede prik gekregen.

Wekelijkse cijfers
In de afgelopen week (18 t/m 24 maart) waren er 1725 nieuwe besmettingen (314 per 100.000 inwoners). Dat zijn er 268 meer dan vorige week; een toename van 18%. Afgelopen week steeg het aantal besmettingen ook al met ruim 25%.

Deze week zijn er 2.369 meer testen afgenomen dan vorige week, een stijging van 15%. In totaal lieten 18.144 mensen zich testen.

In de regio is nog steeds ruim voldoende testcapaciteit. Wie zich op de testlocatie bij Schiphol laat testen, heeft de uitslag altijd dezelfde dag nog. Vaak zelfs binnen enkele uren. Inwoners uit de regio Kennemerland kunnen zich daarnaast laten testen in Haarlem en Beverwijk. Een mobiele testbus staat tenslotte in wisselende gemeenten.

10 miljoen corona-testafnames in Nederland
De GGD heeft, sinds de bestrijding van het coronavirus, voor de 10 miljoenste keer een coronatest afgenomen. In de regio Kennemerland zijn in totaal 347.193 tests afgenomen. In de afgelopen negen maanden is het testlandschap aanzienlijk uitgebreid en van een enkele afnameplek gegroeid naar een groot landelijk netwerk van zo’n 250 testlocaties. De coronacijfers zijn in Nederland de afgelopen week opgelopen. Op de GGD testlocaties zijn de hoogste weekaantallen zichtbaar sinds 1 juni vorig jaar. Zo is er in de afgelopen week een recordaantal van 518.316 testen afgenomen.

Aangepaste afnamemethode voor coronatest bij kinderen t/m 12 jaar
Bij de heropening van de scholen in februari en maart 2021 is het testbeleid voor kinderen aangescherpt. Het is belangrijk voor de virusbestrijding dat zoveel mogelijk kinderen met klachten zich laten testen. Dat geldt ook voor kinderen zonder klachten, als de leerkracht of een kind in de klas positief is getest. Daar kan een testafnamemethode die op kinderen is toegespitst aan bijdragen.

De testafnamemethode voor kinderen die zal worden toegepast op de GGD-testlocaties is de mid-turbinate bemonstering. Dit betekent dat niet meer diep in de neus, maar midden in de neus wat neusslijm bij het kind wordt afgenomen. Het wattenstaafje hoeft bij deze methode veel minder diep (1-2 centimeter afhankelijk van de leeftijd) de neus in.

Nu de nieuwe werkwijze is vastgesteld, bereidt GGD Kennemerland zich voor op het inzetten van deze aangepaste testafnamemethode en worden de medewerkers getraind op de mid-turbinate afname bij kinderen. GGD Kennemerland streeft ernaar om deze methode voor kinderen op 4 april op alle testlocaties ingezet te hebben.

Quarantainecoaches landelijk actief na pilot in Kennemerland
Op 1 februari zijn de GGD’en, het Rode Kruis en het ministerie van VWS in de regio’s Drenthe en Kennemerland een pilot gestart met ‘quarantainecoaches’. Inmiddels is deze pilot afgerond en hebben de partijen besloten om de quarantainecoaches landelijk in te zetten.

Quarantainecoaches ondersteunen mensen die psychische of praktische problemen ervaren tijdens de quarantaine. Dit is een aanvulling op de begeleiding en hulp die er nu al is voor mensen die in quarantaine gaan, zoals de aandacht die GGD-medewerkers tijdens bron- en contactonderzoek besteden aan sociale en praktische dilemma’s. Of de quarantainegids met praktische tips en ondersteuning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen