Wijk in beeld: de Koninginnebuurt

Foto: Charles Duijff

Nu en dan brengt de redactie van Nieuws.nl een Haarlemse woonwijk in beeld. Dit keer zijn op maandag 29 maart j.l. afbeeldingen gemaakt van de Koninginnebuurt.

Tekst en foto’s Charles Duijff

De Koninginnebuurt ligt in het Haarlemmerhoutkwartier in Haarlem zuid-west. De grenzen worden bepaald door de Leidsevaart (W), de Schouwtjeslaan (Z) De Wagenweg (O), de Raamsingel (N) en het Houtplein (NO).

Ik begon mijn wandeling in de Tweede Emmastraat. In de Koninginnebuurt zijn de straatnamen meest vernoemd naar de koninklijke familie en ook naar wat daarmee verband houdt,  zoals  bijvoorbeeld de Soestdijkstraat, de Prins Clausstraat, het Prins Willem Alexanderplein. Hieronder de Tweede Emmastraat van nu en daaronder uit vroeger tijden… (klik op een foto voor uitvergroting)Foto NH Archief. Aan het eind ziet u toen al een Apotheek, nu Klinkhamer

Aansluitend de Julianastraat, Stolbergstraat en Iordenstraat Hieronder een kaartje van de KoninginnebuurtVia de Iordenstraat, de van Mecklenburgstraat en het Nauwe Geldelozepad naar de Olieslagerslaan De Olieslagerslaan met het Coen Cuserhof- en huisIk wandelde de Olieslagerslaan uit en stak de Koninginneweg over richting het Zwanenburgplantsoen…. Daarmee bereikte ik de omstreeks 1986 gestarte nieuwbouwwijk op het vroegere land van bloembollen- en zaadhandel ‘Zwanenburg’ van eigenaar Tubergen. Het Zwanenburgplantsoen dankt daaraan ongetwijfeld de naam. (Hieronder afbeeldingen uit het NH Archief) Hieronder de ontmanteling van het Tubergenterrein en een afbeelding van de nieuwbouw 1987 Op het Tubergenterrein is een mooie nieuwbouwwijk ontstaan. De Soestdijkstraat Met zelfs een tropisch plekje Mooi aangelegde flora in- of voor diverse tuinen Hieronder diverse afbeeldingen van het ECL ‘Eerste Christelijk Lyceum’ en directe omgeving De van Merlenstraat Met regelmatig zicht op de Kathedrale Basiliek Sint Bavo aan de Leidsevaart en Westergracht Aankomst Schouwtjeslaan Schouwtjeslaan idem als hierboven, maar terug in de tijd

Nieuwbouw op het vroegere terrein van Bremen op de Schouwtjeslaan Entree van het Wilhelminapark en het park Naar de Wagenweg met de Bos en Vaartschool en cafe ‘De Tapuit’ Het Florapark Via de Koninginneweg weer naar het noorden Hieronder diverse afbeeldingen in willekeurige volgorde richting de Stadsschouwburg en het Tuinlaantje (Hieronder de Eerste Emmastraat)

Reacties