Haarlemmer Kweektuin: Kweekschool kabouters nog altijd gesloten

Foto: Charles Duijff

Een klein deel van de Haarlemmer Kweektuin, de Springertuin, behoort tot één van de mooiste stukjes van dit ecologische stadspark aan de Haarlemse Kleverlaan. Het lijkt op een sprookjes tuin en já er wonen kabouters!

Foto’s en tekst Charles Duijff

Het heeft in zekere zin ook met corona te maken, dat de kweekschool voor Kabouters sinds 18 februari j.l. de deuren sloot. Door het toegenomen aantal bezoekers, die zich behalve in de natuurgebieden in onze regio, ook hier te vaak buiten de paden begaven, werd schade toegebracht aan de kwetsbare vegetatie in de tuin. In de sprookjesachtige Springertuin bevinden zich o.a. de Ruïnes Huis ter Kleef en het Kabouterpad. De kweekschool, die ik er voor u  bij verzon in dit sprookje, zal evenals de Springertuin zo’n 3 maanden gesloten blijven. De kabouters krijgen dus voorlopig on-line les. Dat geldt wat betreft de Springertuin ook voor u als lezer, want het blijft een genot een glimp van de Springertuin op te vangen. Op de toegangsdeuren hangsloten, maar Plop Plop…kabouter Charles, redacteur van Nieuws.nl maakte tussen de bladeren door en over de afrastering wat afbeeldingen voor u. Echt zonder de tuin te hoeven betreden. Hieronder ‘kweek’ ik hopelijk wat vreugde met foto’s van nu en uit voorgaande jaren van de tuin. Klik op alle foto’s voor uitvergroten Juist nu er bomen als de Magnolia (Nederlandse naam Beverboom) volop in bloei staan is het gesloten…. Het ziet er van achter de hekken heel aanlokkelijk uit. Nog even geduld oefenen, want door tijdelijke sluiting krijgt de vegetatie in de Springertuin tijd zich te herstellen en kunnen we er vast weer live volop van genieten….

Fauna

Een kleine volière in de Kweektuin kunt u wél bewonderen. Ik maakte onderstaande foto’s met een zoomlens door het gaas. Aardig is dat de zoomlens het gaas als ’t ware wegfiltert. Zie hieronder het resultaat, te beginnen met een beige zeebravinkje U ziet, de schoonheid van de Kweektuin schuilt niet alleen in de kaboutertuin….

Bron website Kweektuin: De Haarlemmer Kweektuin is aangelegd in 1912 door Leonard Springer om Haarlem van groen te kunnen voorzien. De Springertuin is dus onderdeel van de Haarlemmer Kweektuin. Door de bijzondere en gevarieerde vegetatie heeft de Springertuin een hoge ecologische waarde en levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in de buurt.

De Haarlemmer Kweektuin is een non-profit organisatie van betrokken vrijwilligers, die samen met de gemeente Haarlem de voormalige Stadskweektuin omvormt tot hét centrum voor duurzaamheid van Haarlem en omstreken. In dit ecologische stadspark komen natuur, water, horeca, bedrijven, educatie én recreatie samen om deze ambitie vorm te geven. Als basis hiervoor dienen de gemeentelijke ambities op het gebied van klimaat en milieu, aangevuld met het plan ‘Haarlemmer Kweektuin’. Dit plan is tot stand gekomen dankzij het participatieproject van de gebiedsvisie Kleverlaanzone waaraan zo’n 1800 mensen hebben meegewerkt. De gemeente Haarlem blijft eigenaar van de Haarlemmer Kweektuin (inclusief de opstallen). De stichting Haarlemmer Kweektuin zet de lijnen uit voor beheer en ontwikkeling. Dit maakt van de Kweektuin een uniek participatietraject, waarbij inwoners regie kunnen voeren in de totstandkoming van een toonaangevend centrum voor ecologie, klimaat, energie, milieu en sociale duurzaamheid. Om dit tot stand te brengen is gekozen voor een organisch (hoe kan het ook anders) groeiproces. Op die wijze kunnen de honderden betrokken vrijwilligers, ondersteund door fondsen, subsidies en donaties, samen met de gemeente werken aan Haarlem’s groene toekomst.

De Haarlemmer Kweektuin wordt geleid door een driekoppig bestuur, dat wordt bijgestaan door werkgroepen en adviseurs. Het bestuur onderhoudt nauwe contacten met de gemeente en de werkgroepen. Ook jouw hulp is meer dan welkom. Als je onze ambitie wilt ondersteunen, als vrijwilliger en/of donateur, ben je meer dan welkom. Neem gerust contact op met één van de bestuursleden!

Andere onderdelen In de Haarlemmer Kweektuin blijven wel geopend voor bezoek, zoals de natuurspeelplaats, de dierenweide en de speelweide. Ook blijven de ondernemers, zoals het Kweekcafé, bereikbaar. Na de heropening van de Springertuin nodigen we bezoekers uit om hier weer te wandelen, genieten van de natuur en inspiratie op te doen. Er is elk seizoen veel te beleven. (…) Hieronder een afbeelding van wat in de kassen is te zien

Ga hieronder naar de website van de Haarlemmer Kweektuin (klik op agenda)

Agenda

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen